Silvestrske večerje pri nas in po svetu - kolaž navdihov

Naši predniki so za silvestrovo in novo leto tradicionalno pekli potice ter pripravljali prato, svinjsko pečenko s krompirjem, krvavice in pečenice. Preberite, kako s hrano izražajo prihod novega leta v deželah po svetu v navdih za silvestrsko večerjo!

Silvestrske večerje pri nas in po svetu - kolaž navdihov (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2018

Zelje za sr(e)čne želje!

V srednjeevropskih deželah, kot vemo, veliko ljudi za novo  leto uživa kislo zelje. V Bosni in nekaterih delih Srbije in Hrvaške ima tako kot pri nas podobno vlogo sarma, ki naj bi zagotavljala zdravje in bogastvo.

V Nemčiji in na Nizozemskem pripravljajo svinjino s kislim zeljem, ki naj bi zagotavljala, da bodo imeli jedci vse leto dovolj za pod zob. Zeljnato zelenjavo pa na silvestrovo jejo tudi v Koreji - slavno fermentirano kislo zelje, kimči.

Mesne pojedine 

  • Italijani tradicionalno pripravljajo debelo svinjsko klobaso cotechino z lečo, ki naj bi zagotavljala izobilje.
  • Tudi v Avstriji, Nemčiji in Švedski naj bi jedi iz svinjine prinašale srečo.

Morske dobrote 

  • Poljaki na novega leta dan uživajo kisle slanike. Tudi v Nemčiji si brž, ko ura odbije dvanajst, privoščijo slanike, kar naj bi prinašalo srečo.

  • Na Danskem se za novo leto mastijo s polenovko.

Sadno-zelenjavno obilje 

  • Na Nizozemskem 'srečna' hrana priroma na mizo v obliki ocvrtega sadja v testu.
  • V južnih državah ZDA srečo prinašajo jedi s fižolom s črnimi očesci (navada naj bi imela afriški izvor), zelenjavne jedi, npr. zelje, koleraba, ohrovt ali špinača, pa naj bi prinašale denar. Koruzni kruh obeta bogastvo.
  • Na Filipinih mora biti miza opolnoči obložena, kar naj bi zagotavljalo obilje hrane vse leto. Na njej ne sme manjkati sedem različnih okroglih sadežev.

  • Na Kubi takoj po polnoči obredno pojejo 12 grozdov, kar naj bi simboliziralo 12 prihajajočih mesecev.
  • Judovska novoletna kuhinja vsebuje črnooki fižol, ribo, jabolka in peso.

Naj bo novo leto barvito, pestro in zdravo vsaj toliko kot vaš silvestrski jedilnik! Dober tek!

Vir: Santa's net

Foto: Profimedia

Preberite še: Praznična kulinarika brez glutena 

Zdrava slavnostna sladica: čokoladna pita z malinami in pistacijami 

Zdravilne lastnosti kislega zelja 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri