Sensa kuharski tečaj: Prosena solata za slasten zaključek dneva

11. 12. 2011
Deli

Na Sensa kuharskem tečaju smo s pomočjo strokovnjaka za prehrano Maria pripravili večerjo, ki vam bo pričarala nasmešek na obraz po še tako napornem dnevu. Poskrbeli smo za zdrav, a nadvse slasten konec dneva.

Prosena solata

Zakaj ta izbor?

Ker smo skoraj pozabili na proso, to čudovito žito, ki ima na naše telo blagodejen alkalni učinek. Družbo mu dela rukola, ki se ponaša z izjemno nizko kalorično vrednostjo, hkrati pa vsebuje dovolj kalcija in očem prijaznih karotenoidov.

Paradižnik, mešana pražena semena in oljčno olje, kot vir beljakovin pa še tofu, mariniran v ekološki sojini omaki, zagotavljajo božanski okus te preproste in hitro pripravljene jedi, ki prav nič ne skopari s hranili.

Prav kakovost hranil je zvečer ključnega pomena, saj je od tega odvisna uspešnost obnovitvenih procesov, ki stopijo v igro po našem odhodu k nočnemu počitku.

Potrebujemo:

  • 250g prosene kaše
  • 200g tofuja
  • 1 srednje velik paradižnik
  • pest rukole
  • semena sezama, buče in sončnice
  • sojino omako, balzamični kis, oljčno olje


PRIPRAVA:
Proseno kašo skuhamo na vodi (razmerje 1:3) ter pustimo, da se nekoliko ohladi. Paradižnik in rukolo drobno narežemo; na kockice narezan tofu kratek čas mariniramo v sojini omaki in malo balzamičnega kisa.

V ohlajeno proseno kašo dodamo narezan tofu, paradižnik, rukolo, mešanico strtih praženih semen (sezam, bučna in sončična) ter začinimo z balzamičnim kisom, olivnim oljem ter soljo in poprom.

Besedilo: Ž. K., fotografije: Mateja Jordović Potočnik, shutterstock

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez