Recept: Juha iz hokaido buče

Juha iz hokaido buče je odlična jed, ki vas bo pogrela v jesenskih dneh. 

Recept: Juha iz hokaido buče (foto: Profimedia) Profimedia
9. 10. 2018

Hokaido buče priporočajo še posebej tistim, ki jih pestijo bolezni kot so vnetje ledvic ali mehurja ter pri sladkorni bolezni. Buče so odličen vir kalija in vitamina C, ki krepi naš imunski sistem in odganja prehlade, vsebujejo tudi ogromno antioksidanta betakarotena. Sicer pa je buča hokaido bogata še z vlakninami in drugimi vitamini ter minerali.

Juha iz hokaido buče

Sestavine:

• 1 srednje velika hokaido bučo ali 1/2 večje

• 1 por

• 1 liter zelenjavne juhe (voda in veganska jušna osnova)

• sol in poper

• sezamovo ali kokosovo olje

• ovsena, riževa ali sojina smetana za kuhanje

• svež peteršilj, drobnjak

Priprava

Bučo prepolovimo, ji odstranimo semena, jo olupimo (ni potrebno, še posebej, če imate domačo in ni pretrda - olupek vsebuje veliko vitaminov in karotena) ter narežemo na koščke. Narežemo por in ga popražimo na sezamovem ali kokosovem olju. Dodamo na kose narezano hokaido bučo. Bučo in por pražimo nekaj minutah, da se zmehča, nato zalijemo z zelenjavno juho.

Na majhnem ognju dušimo približno 15 minut, dokler buča ne postane mehka. Na koncu dodamo začimbe. S paličnim mešalnikom zmiksamo. Lahko pa tudi pustimo, če ne želimo kremne juhe, saj mehki koščki buče naredijo poseben "mesnat" občutek. Dodamo vegansko smetano za kuhanje in kuhamo še kakšno minuto.

Ko serviramo, lahko posujemo z bučnimi semeni oziroma z nekaj kapljicami bučnega olja.

Če želimo juhu okrepiti, lahko zraven skuhamo še kvinojo ali ajdovo kašo in jo nato dodamo v juho po želji. 

Dober tek!

Poglejte si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri