Orehi - v juhah, testeninah, jogortu

14. 9. 2013
Deli
Orehi - v juhah, testeninah, jogortu

Orehe lahko uživate same, lahko pa z njimi obogatite okus juham in testeninam ali jih pripravite kot sladico.

Lahko jih popražite v kozici – tako jih boste obogatili, da bodo hrustljavi, uporabite pa jih lahko tudi v jogurtu, sladoledu in celo sendvičih.

Orehovi hrustljavčki

20 dag moke + malo za pekač • 10 dag rjavega sladkorja • 10 dag čokolade v prahu • 15 dag mletih orehov + 10 dag orehovih jedrc • 1 vaniljev sladkor • sol • 1 jajce • 20 dag masla • bela kuvertura (preliv) • 8 dag mandljev v lističih

V posodi zmešajte moko, sladkor, vaniljev sladkor, čokolado, mlete orehe in malo soli. Posebej z mešalnikom zmešajte jajce in maslo. Z ročnim mešalnikom vmešajte v suho mešanico jajce in maslo, pomagajte si tudi z rokami. Testo zavijte v plastično folijo in ga postavite v hladilnik za 20 minut, nato ga razporedite v pomaščen in pomokan pekač, velik 28 x 30 cm, in pecite 10 minut v pečici, ogreti na 200 ˚C.

Polovice orehov prerežite po dolgem in jih skupaj z mandlji brez maščobe popražite v teflonski kozici. Ohlajeno pecivo namažite z belo kuverturo (čokolado) ter takoj po njej posujte popražene mandlje in orehe.

Kolač z orehi

25 dag sladkorja + 1 žlica • 5 jajc • 1 dl olja • 50 dag moke • 1 pecilni prašek • 20 dag grobo mletih orehov • 5 žlic velikih čokoladnih ostružkov • 4 žlice grenkega kakava

Zmešajte 25 dag sladkorja z jajci. Posebej zmešajte presejano moko z orehi in pecilnim praškom. Z mešalnikom jo umešajte v zmes sladkorja in jajc izmenično z oljem. V polovico mase vmešajte presejan kakav in žlico sladkorja, v vsako polovico pa z žlico vmešajte še polovico čokoladnih ostružkov.

Globok pekač obložite s pekovskim papirjem in vanj izmenično vlivajte svetlo in temno testo ter ga še malo pomešajte z žlico, da nastanejo vzorci. Pecite 35–40 minut v pečici, segreti na 175 ˚C. Ko se kolač ohladi, ga razrežite.

Plodovi kar 21 vrst oreha so vsi užitni, v trgovinah pa običajno kupujemo perzijske orehe. To je edina vrsta, ki ima velik plod in tanko lupino.

Zelena kremna juha (za 4 osebe)

40 dag graha v zrnu (zamrznjenega ali v pločevinki) • 15 dag špinače • 1 por (zeleni del) • 10 dag krompirja • 10 dag mletih orehov + 7 dag jedrc • 1 strok česna • 2 vejici peteršilja • žlička masla • sol in poper

Olupite česen. Pristavite liter vode in v njej skuhajte sveži ali zmrznjeni grah (če je iz pločevinke, pa ga dodajte, ko se kuha preostala zelenjava), česen, špinačo, olupljen in na kocke narezan krompir ter por. Dodajte peteršilj (nekaj listkov prihranite za okras). Posolite, poprajte in kuhajte, dokler se ne zmehča. Ko se ohladi, narežite orehova jedrca.

V mlačno juho dodajte odcejeni grah (če je iz pločevinke) in mlete orehe, nato juho zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite kašo. Po želji jo zredčite z mlekom, še malo pokuhajte in na koncu dodajte malo masla. Okrasite jo z nasekljanimi orehi in peteršiljevimi lističi.

Testenine z orehi in sirom (za 4 osebe)

50 dag testenin • 2,5 dl smetane za kuhanje • 15 dag grobo narezanih orehov • 20 dag svežega kozjega sira • olivno olje • sol, poper • bazilika

V slani vodi skuhajte testenine. Medtem ko se kuhajo, v drugi posodi pri nizki temperaturi mešajte smetano za kuhanje, polovico sira in orehe, da dobite gosto omako. Operite in odcedite lističe bazilike ter jih na drobno nasekljajte in vmešajte v omako. Dodajte sol in poper. Skuhane testenine odcedite in jim dodajte olivno olje ter jih vmešajte v omako. Postrezite na ogretih krožnikih in dodajte preostali sir ter okrasite z lističi bazilike.

Mini pecivo

3 dag kvasa • 1,5 dl mleka • 20 dag kristalnega sladkorja • 2 vaniljeva sladkorja • 20 dag moke + malo za pekač • 15 dag mletih orehov • 5 dag zmehčanega masla + malo za pekač + 15 dag za mazanje • 2 jajci • 2 rumenjaka • malo soli • sladkor v prahu

V mlačno mleko nadrobite kvas, 7 dag moke in malo sladkorja ter pustite, da se na toplem vzdigne. Zmehčano maslo, jajca in rumenjake zmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodajte moki in vmešajte še kvas ter malo soli. Čvrsto zamesite in po potrebi med mešenjem dodajajte toplo vodo. Pustite na toplem, da se testo vzdigne in podvoji velikost. Ponovno ga premesite in med mešenjem dodajajte orehe.

Oblikujte ga v rolico in ga narežite na kroglice, težke pribl. 1,5 dag. Vsako pomočite v stopljeno maslo in jo položite na pomaščen in pomokan pekač. Pustite jih še pol ure vzhajati, nato pa jih pri 170 ˚C pecite 45 minut. Pečene premažite s preostalim maslom in posujte s sladkorjem v prahu.

Katarina M. Bajt, Višnja Ogrizović

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez