Krepki zajtrk iz južne Indije

9. 9. 2011
Deli
Masala dosas, krepki zajtrk iz južne Indije.

Masala dosas so v južni Indiji, od koder izvirajo, priljubljen krepki zajtrk, v restavracijah pa jih ponujajo tudi kot prigrizek ali lahko kosilo.

Palačinke iz fermentiranega testa, ki je pripravljeno iz zmletega namočenega riža in leče, so lahko prebavljive in bogate z rastlinskimi proteini. Jemo lahko same ali z različnimi nadevi.

Morda se priprava zdi zamudna, toda veliko lahko pripravimo vnaprej. Nadev iz krompirja lahko pripravimo že dan prej in ga pred uporabo pregrejemo (če je potrebno, dodamo malce vode).

Tudi testo lahko pripravimo že prej – fermentiranega lahko v hladilniku hranimo še 24 ur. Obvezna priloga je kokosov ali mangov čatni.

Masala dosas

Riževe palačinke s krompirjevim nadevom

Sestavine za 4 osebe:

Za palačinke:
• 300 g dolgozrnatega belega riža • 150 g oluščene bele leče
• 1 žlička soli • 125 ml olja za peko

Za nadev:
• 700 g rumenega krompirja, ki se ne razkuha (na primer yukon gold) • 65 ml olja • 1 žlička črnih gorčičnih semen
• 8 svežih ali zamrznjenih listov karija • ½ žličke semen orientalske kumine • 1 sesekljana čebula • ¾ žličke soli
• 1 sesekljan zelen čili (skupaj s semeni) • ½ žličke kurkume

Priprava:
Riž in lečo stresite v ločeni skledi, ju prelijte s toliko vode, da bo segala za prst višje, in ju namakajte 4 ure. Odcejeno lečo v električnem mešalniku skupaj s 85 ml vode meljite 3–5 minut in maso preložite v veliko skledo.

Odcejen riž in 85 ml vode v električnem mešalniku meljite 1 minuto. Riževo maso in ¾ žličke soli primešajte lečini masi. Skledo pokrijte s prozorno folijo in jo postavite na toplo za približno 24 ur, da masa med fermentacijo naraste na dvojno količino. V rahlo in penasto maso vmešajte 80 ml vode in ¼ žličke soli ter jo postavite na toplo še za 2,5 ure.

Krompir operite, ga prelijte s hladno osoljeno vodo in ga skuhajte toliko, da se malo zmehča (približno 25 minut). Odcejenega in nekoliko ohlajenega olupite ter zrežite na majhne kocke.
Segrejte olje, dodajte gorčična semena in pokrita pražite 15–30 sekund oziroma jih nehajte pražiti, tik preden začnejo pokati.

Dodajte karijeve liste in orientalsko kumino ter med mešanjem pražite še 10–15 sekund. Znižajte temperaturo, dodajte čebulo in jo med mešanjem pražite 8–10 minut, da se zmehča (ne sme porjaveti). Vmešajte čili in kurkumo ter med mešanjem pražite 1 minuto.

Dodajte krompir, 250 ml vode in sol ter vse skupaj zavrite. Nato omako med občasnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhajte 8–10 minut, da se nekoliko zgosti. Karijeve liste odstranite iz omake.

Rešetko v pečici vstavite na srednje vodilo in pečico segrejte na 120 stopinj. V litoželezno ponev po porcijah vlijte 1 žličko olja, jo razmažite s papirnato brisačo in segrejte. Na sredino ponve vlijte zajemalko riževega testa (približno 85 ml) in ga s hrbtno stranjo žlice krožno razmažite v tanko palačinko.

Palačinko popršite oziroma pokapajte z 1 žličko olja in jo pecite 1,5–2 minuti, da se zlato in hrustljavo zapeče. Nato jo s kovinsko lopatko obrnite in pecite še 1 minuto, da se tudi na drugi strani zlato zapeče. Enako specite še 9–11 palačink. Palačinke med peko zlagajte na s folijo ali papirjem za peko obložen pekač in jih hranite v ogreti pečici. Med plasti palačink prav tako položite folijo ali papir, da se ne sprimejo.

Palačinke po sredini obložite s 3–4 žlicami krompirjevega nadeva, ga po dolgem razmažite in palačinke zvijte. Postrezite jih z mangovim čatnijem iz kozarca.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez