Čas je za dišeče bezgovo cvetje

21. 5. 2013
Deli

Cvetovi črnega bezga so že od nekdaj cenjeni kot naravno zdravilo, zaradi mile arome pa so uporabni tudi v kuhinji.

Bezgove cvetove nabirajte ob sončnem vremenu, ko so suhi in povsem razprti – seveda čim dlje od prometnih in prašnih cest. Nekaj jih posušite za čaj, ki bo pregnal prehlade in vnetja, iz preostalih pa pripravite sladko omleto, cvrtje ali pa aromatični sirup.

Bezgov sirup

3 kg sladkorja raztopite v 2 l vrele vode in dodajte 100 g citronske kisline.

Pripravite 30 bezgovih cvetov in jim porežite debela stebla. Tri biolimone narežite na rezine in jih dajte skupaj s cvetovi v sladkorno vodo. Pustite stati dva dni. Nato sirup precedite in ga nalijte v čiste stekleničke. Ponudite razredčenega z vodo ali mineralno vodo, z njim pa lahko odišavite tudi limonado, penino in sadne bovle.

Bezgovo cvrtje

Zmešajte 200 g moke, 125 ml belega vina (ali piva) in 2 rumenjaka. Dva beljaka stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v testo. Približno 10 bezgovih cvetov pomočite v testo. Na hitro jih ocvrite na vroči maščobi (olje, maslo ali kokosova maščoba) do zlato rumene barve, vendar pazite, da preveč ne porjavijo, sicer bodo grenki. Bezgovo cvrtje odcedite na papirnati brisači in ga posujte s sladkorjem v prahu.

Novo na Metroplay: Duhovne zlorabe in psihološke manipulacije | Zmago Švajncer Vrečko