Čar italijanske kuhinje

Antipaste, značilne italijanske predjedi z zelenjavo, mesom in ribami so odlične tudi ob žaru, za lahke poletne večerje ali kot prigrizki za goste. Buon appetito!

Čar italijanske kuhinje (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 8. 2012

Antipaste so, kot že njihovo ime pove, predjedi, ki jih postrežejo pred testeninami. Z njimi se namreč začne vsako formalno kosilo v Italiji.

Običajno so pripravljene iz suhomesnatih izdelkov, oliv, feferonov, gob, sardelnih filetov, artičok in različnih vrst sira. Dodana je tudi različna zelenjava, vložena v olje ali kis. Sestavine italijanskih predjedi se dokaj razlikujejo glede na regionalno kuhinjo.

Na jugu Italije navadno postrežejo z različno pripravljenimi ribami in sušenim mesom, medtem ko so na severu krožniki obloženi z različnimi mesnimi izdelki, gobami in lokalnimi siri.

Zelenjava za začetek

Večino zelenjavnih antipast lahko pripravite vnaprej, zato so idealne za zabave in piknike, iz zagate pa vas rešijo tudi, ko se na vratih pojavijo nepričakovani gostje. V skoraj vsaki trgovini lahko kupite vloženo zelenjavo, na primer jajčevce, bučke, gobe, olive, fižol ali papriko.

Če imate dovolj časa in v hladilniku nekaj sveže zelenjave, pa antipaste pripravite sami. Narezano zelenjavo na hitro popecite v ponvi in jo nato najmanj dve uri ali še bolje čez noč marinirajte v olju z zelišči in česnom.

Tako pripravljeno zelenjavo lahko hranite v zaprti posodi v hladilniku več tednov. Marinirano zelenjavo postrezite na primer s kozjim ali z ovčjim sirom in pršutom.

Antipasta misti

Poleg zelenjavnih so odlične tudi mešane predjedi, na primer karpačo (zelo tanke rezine surove govedine z olivnim oljem, parmezanom in limono), marinirane sardine, bruskete (opečen kruh s česnom, olivnim oljem in sesekljanim paradižnikom), crostini (zapečene rezine bagete z različnimi oblogami), na zraku sušen pršut, suhe salame in vitello tonnato (tanke rezine kuhane teletine z omako iz tunine).

Hladno ali toplo?

Antipaste so običajno postrežene hladne ali mlačne, zelo redko vroče. Bogatejše predjedi iz mesa, mesnih izdelkov in sira naj bodo postrežene hladne, lahkotnejše iz zelenjave ali rib pa teknejo tudi tople.

Za pravi sredozemski okus poskrbijo dobro olivno olje in veliko svežih zelišč.

Bazilika

Bazilika je osnova za pesto genovese, njena močna aroma pa je idealna za jedi s paradižnikom. Priljubljena je v juhah, rižotah in solatah. Glede na sorto lahko v njenem vonju zaznamo limonino, janeževo ali cimetovo noto.

Origano

Ima močno, poprasto aromo, ki je idealna za pice, paradižnik in sire. Dobro se poda v jedi iz jagnječjega in svinjskega mesa. Če origana nimate pri roki, ga lahko nadomestite z majaronom.

Žajbelj

Žametasti listi imajo močno, rahlo grenko aromo. Idealen je za nadeve (v telečjih zvitkih), perutnino z žara, mesne jedi in ribe. Mastne jedi so z žajbljem lažje prebavljive

Očarajte svoje goste

Carrozza Di Mozzarella

Sestavine za 4 osebe:

  • 3 jajca
  • sol
  • 1 žlica mleka
  • 3 mocarele (po 100 g)
  • olje
  • 16 rezin toasta (lahko starega)


Priprava:

Jajca osolite in jih razžvrkljajte. Prilijte mleko in premešajte. Mocarelo odcedite in narežite na 8 enako debelih rezin. Vsako rezino mocarele položite med dve rezini toasta in robove stisnite skupaj.

Sendviče posujte z moko in jih z vseh strani povaljajte v jajcih, da se kruh navlaži. V vročem olju jih zlato rjavo ocvrite in jih nato odcedite na papirnati brisači. Takoj postrezite.

Antipasto po siciljansko

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g ostrigarjev
  • po 1 rdeča in rumena paprika
  • 2 korenčka
  • 2 stroka česna
  • 6 žlic olivnega olja
  • 3 vejice timijana
  • 50 ml balzamičnega kisa
  • 2 žlički medu
  • ½ žličke rdečega popra
  • sol
  • 200 g kozjega sira (v valju)


Priprava:

Pripravite gobe in jih po potrebi narežite na koščke. Pripravite zelenjavo. Papriko zrežite na koščke, korenje na rezine, česen pa sesekljajte. Gobe, papriko in korenje ločeno popecite na vročem olju.

Opečeno zelenjavo zmešajte v ponvi, dodajte česen in timijan ter na kratko popecite. Kis zmešajte z medom, poprom in soljo. Zelenjavo pretresite v skledo, jo zmešajte s prelivom in pustite stati približno 30 minut.

Jed postrezite s kozjim sirom in po želji dodajte še grisine ali opečene rezine kruha.

Čabata s kozicami

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 paradižniki
  • 1 šop mlade čebule
  • 5 žlic olivnega olja
  • 3 žlice šerijevega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • 8 rezin čabate
  • 200 g olupljenih repkov kozic
  • 2 stroka česna


Priprava:

Paradižnike zrežite na četrtine in jim odstranite semenje. Pripravite mlado čebulo in jo zrežite na trakove. Česen olupite in sesekljajte.

Paradižnike zmešajte z mlado čebulo, 3 žlicami olja in kisom. Po okusu jih začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Pečico segrejte na 175 stopinj in v njej pecite kruh približno 8 minut.

V ponvi segrejte preostalo olje in na njem pecite kozice približno 2 minuti. Dodajte česen in ga popražite. Kozice začinite s soljo in poprom. Rezine kruha obložite s paradižnikom in kozicami ter po želji okrasite z zelišči.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri