Čaj za uživače

Lahko je črni, beli ali zeleni: vsak zahteva posebno pripravo in ima zelo različne učinke.

25. 11. 2010

Čaj zna skuhati prav vsak! To že, toda vsi ne poznajo napotkov, s katerimi se iz vsake sorte izvleče tisto najboljše. Poznavalci vam bodo svetovali čaj v razsuti obliki, čeprav tudi kakovost čajnih vrečk ni vedno najslabša. V osnovi pa velja: čaj v vrečkah je zelo zdrobljen in ga zato ni treba toliko časa pustiti v vroči vodi kot celih posušenih listov.

Črni čaj

Kaj zmore: njegove čreslovine stabilizirajo želodčno-črevesni trakt. Mangan zniža raven sladkorja v krvi. Poleg tega je dokazano, da lahko črni čaj zniža tudi vrednosti holesterola.

Priprava: za poživljajoč učinek vzemite malce več čaja in ga pustite stati v vodi 2 do 3 minute. Če ga boste pustili dlje (približno 5 minut), bo imel bolj sproščujoč učinek.

Dodatna informacija: razlikujemo med vrstama 'Borken Tees', ki se obere strojno, in na roke obranim črnim čajem, ki je tudi bolj kakovosten.

Zeleni čaj

Kaj zmore: v zelenem čaju je veliko polifenolov. Te naravne snovi blažijo vnetja in preprečujejo nastanek raka.

Priprava: obstajata dve tradicionalni vrsti priprave: Pri prvem postopku vrelo vodo ohladite na 60 stopinj. Pri drugem postopku pa čaj na hitro poparite z vrelo vodo in prvi poparek zavrzite. Drug poparek pustite stati 2 do 3 minute.

Dodatna informacija: zeleni čaj deluje bolj poživljajoče kot kava, saj se njegov kofein razgrajuje počasneje.

Beli čaj

Kaj zmore: beli čaj se obira še posebej skrbno in predela tako, da ohrani veliko antioksidantov. Ta zdravi poapnenje žil, sivo mreno in bolezni srca ter krvnega obtoka.

Priprava: ker je beli čaj zelo lahno fermentiran, se tudi njegove učinkovine razgrajujejo počasi. Pustite ga stati dlje časa (do 10 minut).

Dodatna informacija: neka študija je pokazala, da beli čaj pomaga pri hujšanju in preprečuje nastanek novih maščobnih celic.

Zeliščni čaj

Kaj zmore: zdravilni učinki so tako raznoliki kot sorte: baldrijan pomaga pri motnjah spanca, meta pri bolečinah v želodcu, kamilica pa pri prehladih.

Priprava: zeliščni čaj prelijte z vrelo vodo in ga pustite stati 5 minut. To bo uničilo vse klice, ki bi se lahko skrivale v čajni mešanici.

Dodatna informacija: zaradi intenzivnega učinka se izogibajte temu, da bi isto mešanico ali vrsto čaja pili dlje kot 2 tedna.

Sadni čaj

Kaj zmore: šipkov, bezgov čaj in čaj rakitovca vsebujejo veliko vitamina C. Sadni čaji vsebujejo tudi mineralne snovi.

Priprava: na liter vode vzemite 2 do 3 žlice čaja, za močnejšo aromo pa lahko tudi več. Pustite stati najmanj 5, še bolje pa 10 minut.

Dodatna informacija: sadne čaje lahko kupite tudi v obliki instant napitka. Tej različici pogosto dodajo velike količine sladkorja, ker vsebuje bistveno manj aromatičnih snovi.

V stilu in praktično: pripomočki za lepe čajne trenutke

  • Za tiste, ki se jim mudi

To cedilo (glej fotogalerijo) je čudovita alternativa za vrečke. Razsuti čaj lahko poparite kar v skodelici (WMF, približno 15 evrov).

  • Za vztrajne

V čajniku nad čajno lučko bo čaj ostal prijetno topel, zlasti če si boste vzeli nekaj časa za uživanje.

  • Za estete

Zahvaljujoč odlagalni posodici, se izognete kapljanju po mizi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri