Ayurveda o prehrani

20. 7. 2013
Deli
Ayurveda o prehrani

Ayurveda pravi, da je potrebno hrano izbrati tako, da ustreza naši konstituciji.

In kako določite svojo konstitucijo?

TIP VATA

  • običajno zaznamuje suhljata telesna zgradba, hitra hoja
  • kar naprej ste lačni, preskakujete obroke

TIP PITTA

  • najpogosteje krasi srednje močna telesna zgradba
  • napadi silne lakote in žeje, hitra prebava, ne smete izpustiti obroka, drugače lahko komu skočite za vrat

TIP KAPHA

  • je ponavadi močna, čvrsta telesna zgradba, velika telesna moč in vzdržljivost
  • počasna prebava, zmeren tek, hrana vam pomeni čustveni užitek

Zgoraj naštete okvirne značilnosti so zgolj del znakov, po katerih sicer sklepamo o ayurvedskem tipu, ki mu pripadamo, pri čemer je večina ljudi tako in tako mešanica vseh treh tipov.

Za več informacij zato kliknite tukaj.

Namigi, ki se jih boste lahko držali

Glede na ayurvedski tip, ki mu pripadamo, nam bolj ali manj sede tudi vrsta hrane, in to - kot dobro veste - delimo na sladko, kislo, slano, začinjeno, grenko in kislo. Prav tako je pomembno vedeti, ali je hrana težka ali lahka, topla ali hladna, mastna ali suha, tekoča ali v trdnem stanju.

Ko izbiramo prehrano, se je treba prilagoditi tudi letnemu času.

Poleti, ko so temperature višje, ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta, takšna hrana pa jo še zvišuje.

Jeseni, ko so vetrovi močni, je vata najvišja. Takrat se je treba izogibati suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov.

Zima je letni čas, ko prevladuje kapha, prinaša mraz in sneg. Pozimi se je treba izogibati hladnim pijačam, sladoledu, siru in jogurtu.

Ajurveda pravi:

  • Če niste lačni, ne jejte, in če niste žejni, ne pijte.


Pri prehranjevanju je zelo pomemben tudi položaj telesa.

Človek naj bi sedel vzravnano in se ne posvečal resnemu pogovoru, branju ali gledanju televizije. Usmerite misli na hrano in se zavedajte njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznavate.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja