Zakon projekcije: Ko govorimo o drugih, govorimo o sebi

Zgodba o kmetu nas bo naučila, da moramo biti bolj pozorni na to, kaj si mislimo o drugih.

Zakon projekcije: Ko govorimo o drugih, govorimo o sebi (foto: unsplash) unsplash
12. 6. 2019

Ob koncu dneva se je strajši kmet usedel na klop pred svojim skromnim domom in užival v pogledu na travnik in zahajajoče sonce. Ob njegovi hiši je bila pot, ki je vodila v naslednjo vas.

Ko je užival v sončnem zahodu, se je mimo sprehodil gospod. Ko je ta zagledal kmeta, si je mislil: “Kako len možakar, nič ne dela, samo sedi pred svojim pragom in uživa!”

Malo kasneje sej je sprehodil še en mimoidoči pešec in si mislil: “Ta gospod izgleda kot Don Juan, verjetno sedi pred hišo in opazuje ženske ter jih osvaja.”

Nato gre mimo še gozdar in si misli: “Ta možakar je priden delavec. Cel dan je trdo delal, sedaj pa uživa v zasluženem počitku.”

… V resnici ne vemo veliko o kmetu, ki sedi na klopi. Vemo pa veliko o treh osebah, ki so se sprehodile mimo: prvi je len, drugi ženskar in tretji zelo delaven.

Kar govorimo o drugih, je lahko pokazatelj tega, kar nosimo v sebi. Projekcija je namreč obrambni mehanizem, skozi katerega ljudje pripisujejo zunanjemu svetu nekaj, kar obstaja v njihovi notranjosti. Nekaj, kar bi si v resnici želeli spremeniti pri sebi.

 Ko boste naslednič obsojali ali ocenjevali druge, bodite pozorni, kaj te misli povedo o vas. Morda pa velja to najti in spremeniti v sebi. 

consciousreminder.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri