Zakaj bi si morali privoščiti japonski “Hanami”

Hanami praznujejo na Japonskem in pomeni občudovanje cvetov. Gre za pomemben tradicionalni običaj uživanja v opazovanju cvetov.

Zakaj bi si morali privoščiti japonski “Hanami” (foto: profimedia) profimedia
11. 4. 2017

Na Japonskem si v aprilu, ko cvetijo češnje, običajno družine, sodelavci, prijatelji privoščijo piknike pod cvetočimi češnjevimi drevesi. Vsi občudujejo cvetove, ki naznanjo, da se začenja pomlad in toplejši del leta. Japonci praznujejo Hanami, ki se omenja že od 8. stoletja dalje, kadarkoli v dnevu, tudi ponoči, ko z lučkami in laternami obsvetijo čarobna drevesa. Ta kratek čas, ko cvetijo drevesa, je namreč potrebno maksimalno izkoristiti in se ga naužiti. Tako kot tudi našega minljivega življenja. 

V češnjevem cvetu Japonci vidijo minljivost življenja. Je simbol človeškega življenja in povezan s smrtnostjo ter nas opozarja, da živimo v tem trenutku, ki ga imamo na voljo. Cvet je čudovit, a ima kratek čas – opominja nas, da je tudi naše življenje kratko, zato ga je vredno pametno izkoristiti.

Opominja nas, naj ga izkoristimo s strastjo in radostjo. Naj ga preživimo z ljudmi, ki jih imamo radi in občudujemo vse lepote, ki so nam na voljo. Opominjajo nas, naj bomo pozorni.

Japonski šintoizem tudi uči, da imajo drevesa dušo, zato nekateri postavljali darove ob drevesa in prosijo za dobro sezono riža. Tudi vi lahko naprosite cvetoča drevesa, da vam pomagajo uresničiti, kar si želite. Zakaj pa ne? 

 

Če vas pesti slaba volja, pojdite ven, poiščite cvetoča drevesa in naj vas napolnijo z optimizmom in radostjo. Opazite to lepoto, ki se skriva v tem krhkem cvetu. Človek, ki je povezan s sabo in z naravo, lahko otipljivo čuti to vibracijo hvaležnosti in se veseli življenja. In naj nas ne bo strah minljivosti, saj krogotok življenja teče ves čas. Rojstvo in smrt je eno.  

Japonci pravijo: "Ko češnje cvetijo, je prihodnost polna možnosti in priložnosti."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri