Spoznajte skrivnost popolne sprostitve

Na spletu se že nekaj časa pojavlja fenomen, imenovan ASMR, ki naj bi pomagal sproščati napetosti v telesu, lajšati stres in težave s spanjem. Kako deluje in ali lahko pomaga tudi vam, pa razkrivamo v članku.

23. 5. 2019 | Promocijsko sporočilo

Ste med brskanjem po spletu že naleteli na šepetajoče videoposnetke, ki v vas ob poslušanju sprožajo prijetne občutke in naj bi dolgoročno celo pomagali lajšati težave s spanjem? Še več, pomagali naj bi tudi pri lajšanju stresa in tesnobe, vsaj tako pripovedujejo posamezniki, ki jih redno poslušajo.

Gre za pojav ASMR (v angleščini Autonomous Sensory Meridian Response), ki je pravzaprav izraz za občutke, ki jih dobimo, ko gledamo te šepetajoče posnetke in v telesu sprožajo prijetne dražljaje, ti pa vodijo do naježenja kože in popolne sprostitve v danem trenutku ter – ultimativno – spanja.

Zakaj gre?

Na spletu boste našli primere posnetkov, kot so škropljenje steklenice z vodo, tapkanje, mešanje sklede juhe ali mečkanja papirja za zavijanje. Posnetki pa pri osebi sprožijo ASMR efekt, ki se sicer zelo razlikuje od osebe do osebe. ASMR pa je postal tako priljubljen, da so se na spletu oblikovale tudi posebne ASMR skupnosti, ki v takšnih videoposnetkih najdejo dnevno dozo sproščanja. Prepuščajo se nežnim zvokom, ki jih primerjajo z besednim božanjem in ob tem občutijo mravljince po celem telesu.

Otresite se stresa in ASMR preizkusite tudi vi

Temu spletnemu trendu namreč sledijo tudi pri blagovni znamki Alpsko, kjer so poskrbeli za vaše zvočno sproščanje tudi v slovenščini. Na prijeten, šepetajoč način so razložili, kako lahko pridobite novo mehko posteljnino Alpsko. Tako je iz YouTube trenda nastal prvi alpski ASMR video, ki se igra z vsemi izdelki, ki vam prinašajo točke zvestobe in ki vas popelje v svet ASMR sprostitve.

In kaj o ASMR pravijo raziskave?

Žal večjih raziskav o metodi še ni bilo opravljenih. So pa ASMR pod drobnogled vzeli na oddelku za psihologijo, na univerzi Sheffield v Angliji, saj se jim je zdela zanimiva izkušnja nekaterih posameznikov, ki jim je ASMR izboljšal mentalno zdravje. Na Univerzi tako pravijo, da očitno res mora biti nekaj blagodejnega pri poslušanju teh videoposnetkov, zato si želijo nadaljnih in bolj poglobljenih raziskav, ki bodo pokazale, kako posnetki v resnici učinkujejo na posameznika. Giulia Poerio, profesorica in raziskovalka na univerzi še pravi, da domenva, da ti sproščujoči posnetki spodbujajo občutek povezanosti in pripadnosti. Pove tudi, da skoraj brez dvoma res pomirjajo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri