Na velikonočno jutro bo miza bogato obložena. Okrasimo jo s cvetjem in prazničnimi dobrotami, potem pa se prepustimo opojnim spomladanskim vonjem in dobrim jedem v prijetni družbi.
Zajčki na kolaču
Potrebujemo: • sestavine za kolač • kuverturo iz temne čokolade• belo čokolado • strgalnik • marcipan v naravnem odtenku • nožek • desko za rezanje • sladkor v prahu • jedilne barve v tubi
1. Na stekleno desko posujemo sladkor v prahu in na njem razvaljamo marcipan. Izrežemo obliko zajčka.
2. Zajčka lepo oblikujemo z nožkom. Po robovih površino pogladimo s prsti. Prste omočimo z vodo.
3. Kolač naredimo po svojem najljubšem receptu. Ko je pečen, ga obrnemo na krožnik in počakamo, da se ohladi. Temno čokoladno kuverturo stopimo v vodni kopeli, nato pa z njo oblijemo kolač po vsej površini. Prestavimo ga na steklen krožnik, nato pa ga okrog in okrog okrasimo z naribano belo čokolado.
4. Ljubke zajčke iz marcipana pritisnemo na kolač.
5. Izdelek okrasimo še z jedilnimi barvami v tubah.
Namizna dekoracija s pirhi
Potrebujemo: • jajčka iz vate ali stiroporja v dveh velikostih • tempera barve • lončke z zemljo • zelene steklene kamenčke • dve beli lončnici • košarico • leseni palčki za sušenje pirhov • čopič • lesena nosilca za jajčka • prozoren lak v pršilu
Za torto: • biskvit za torto • pasirano skuto • sladkor Demerara • 3 pomaranče • belo čokolado • strgalnik • marcipan v naravni barvi
V pleteno košarico posadimo dve beli hijacinti ali druge spomladanske lončnice. Zgoraj ju zasujemo z zelenim steklenim peskom. Plastična jajčka v dveh velikostih pobarvamo z belo in zeleno barvo tako, da s čopičem vlečemo poteze od zgoraj navzdol, in obratno. Posušimo, nato potegnemo nekaj potez z rjavo in črno. Vmes narišemo pike. Pirhe posušimo, nato jih razporedimo med hijacintami. Lesene nosilce za jajčka pobarvamo kot pirhe. Vanje vložimo z granitno barvo pobarvane okrasne pirhe. Nanje nalepimo motive, ki smo jih prej izrezali iz papirnatega prtička. Za lepljenje uporabimo medij za papirnate prtičke, ki ga nanesemo s čopičem.
Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja