Uspešno življenje se skriva na vašem dvorišču

Mi smo tisti, ki določimo definicijo uspeha.

Uspešno življenje se skriva na vašem dvorišču (foto: profimedia) profimedia
12. 4. 2018

»V tem svetu je običajno življenje postalo sinonim za življenje brez pomena «

Brene Brown

Kot vidim, obstajata dve vrsti ljudi. So ljudje, ki berejo perspektivne in na pomembne dosežke orientirane knjige o ljudeh, ki so dosegli nemogoče in življenje iz najbolj divjih sanj. Ta vrsta si bo dejala : »Uau, takšen sem lahko tudi jaz!«; taki ljudje se počutijo navdihnjeno, zagnano in navdušeno, da naredijo določene spremembe.

In potem sem tukaj jaz.

Morda res primem takšno knjigo v roke z najiskrenejšim namenom, z željo, da preobrnem svoje življenje na glavo; a na koncu se počutim vse prej kot navdušena. Če si že dopovedujem kaj med branjem, to zagotovo ni tisti občutek: »Nekoč bom tudi jaz takšna!«

V resnici sem svoj fokus do knjig o uspehih spoznala po naključju. Projekt v službi je od mene zahteval, da na temo doseganja ciljev opravim eno raziskavo.

Bolj kot sem se poglabljala, bolj sem postala pozorna na občutje sramu, ki se je počasi tihotapilo v mojo notranjost. Bil je tisti občutek, da je nekaj hudo narobe z mano, ker nisem bila pripravljena narediti vse, kar je bilo potrebno za dosego vrhunskih dosežkov… Tako, kot so to storili vsi tisti liki v knjigah o uspehu.

Ali nisem imela nobene vere in zaupanja v univerzalne zakone, takšne, ki so ustvarili Oprah ali J.K.Rowling in neprekinjeni slap uspehov v njunih karierah? Ali bi si morala le dobro manifestirati obilje? Je bil to moj resnični namen?

Ni bilo uspeha. Kot kaže nisem bila ustvarjena za uspeh.

In vendar… na neki točki sem, morda iz gole zabave, začela misliti o alternativi: »Kaj, če je večina ljudi, ki jih poznam, bolj podobna meni, kakor njim... To so ljudje, ki so zasedeni z običajnimi življenji in neverjetno ponosni nase, ko naredijo nekaj »dovolj dobro«; radostni, ker imajo delo, ki jih bolj ali manj navdušuje, čeprav ni najbolj dobičkonosno ali glamurozno?«.

Kaj če se ti ljudje ne vidijo kot zgodba o uspehu iz revščine v obilje ali iz grde račke v laboda, neprestano čakajoči v uresničitev pravljice? In morda hodijo po svetu z dvignjeno glavo in so navdušeni že preprosto zato, ker so ponosni na svoje življenje, kot ga živijo. Običajno, "dolgočasno" in vse to, kar spada zraven.

Ideja se je zdela ohrabrujoča in revolucionarna!

Uspeh ne pomeni nujno imeti hišico ob morju ali govoriti pred tisoč glavo množico, kjer vsi poznajo tvoje ime, kaj počneš in koliko si »vreden«.

Obstaja bolj tiha, manj kričeča verzija uspeha.

Pričela sem ustvarjati svoje lastne definicije in načela uspešnosti:

·       Če imamo vsaj eno osebo, ki jo imamo resnično radi in ima ona resnično rada nas – je to uspeh.

·       Če imamo eno pozitivno misel več kot včeraj – je to uspeh.

·       Če imamo samo eno stvar, na katero smo ponosni ali hvaležni, tudi, če je to zgolj dejstvo, da ne izlijemo svojega besa na nekoga, kadar imamo slab dan – je to uspeh.

Ne razumite me narobe: popolnoma sem ZA, kadar se gre za doseganje in postavljanje (tudi na videz nemogočih) ciljev. Podpiram tudi trud na poti do nastanka zgodbe o uspehu (če je to tisto, kar vas navdušuje). Če pa vas ne – potem to ni pokazatelj vaše vrednosti ali odsotnosti le-te.

Žalostno, če pomislimo, da se uspeh meri le po izrednih in večini nedosegljivih dosežkih. Kakor, da bi bili zlati standardi »navadnega« uspeha nekaj zastarelega ali še huje: nekaj, kar se moramo sramovati.

Veliko poguma zahteva, da stopimo korak nazaj od grandioznih pričakovanj družbe ali samih sebe in tistega, kar nam trendi zatrjujejo – in si rečemo, da je to, kar že imamo – DOVOLJ. Morda celo več kot dovolj. Kajti to je resnica.

Tako, če ste torej kot jaz, »manj uspešni« tip, tip, ki prebira modre misli modrecev z nekaj navdušenja in si reče: »Oh, to je pa lepo zapisano« in nič več,  ne pozabite, da se največji potenciali za uspešno življenje skrivajo na vašem dvorišču. Kakorkoli že to razumete.

Uspeh je to, kar naredimo iz njega – tudi, če to pomeni preprosto, običajno in »dolgočasno« življenje.

tinybuddha.com, Nina Kirbiš

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri