Feng Shui nasveti, kako postaviti praznične okraske in jelko

Feng Shui pomaga pri urejanju doma in doprinese k blagostanju, nudi pa nam tudi nasvete, kako okrasiti dom, da ustvarimo pozitivno energijo v domu.

Feng Shui nasveti, kako postaviti praznične okraske in jelko (foto: profimedia) profimedia
7. 12. 2017

Če mislite, da je vseeno, kam postavite božično jelko in kako jo okrasite, se motite, pravijo Feng Shui napotki. Mesto za jelko je zelo pomembno, saj lahko doprinese k harmoniji v domu ali pa jo ruši, če ni postavljena pravilno. 

Kam torej postaviti jelko?

Še preden je drevo postalo simbol božiča, je veljalo kot poganski simbol upanja in večnega življenja. Še posebej v zimskem času, ko drevesa nimajo listov, zelena barva še toliko bolj simbolizira življenje. Zimzelena drevesa so bila del čaščenja v času zimskega solsticija 21. ali 22.  decembra že pred več kot 3000 leti. Čeprav se je njegov pomen skozi stoletja spreminjal in deloma tudi izgubil, ima zimzeleno rastlinje še vedno svojo posebno moč.

Trikotna oblika novoletne jelke so po Feng Shui praksi šteje za simbol ognja. Trikotne oblike in predmeti iz lesa pa veljajo za posebno močne.

Dobra mesta za postavitev novoletne jelke so na splošno vsi koti vašega doma ali osrednji del hiše, kjer bo uravnavala energije tekom te živahne sezone. 

 V primeru, da ste jelko postavili na sever, jo okrasite s steklenimi dekoracijami modre, bele, srebrne ali zlate barve.

Drevesca na zahodu ali severozahodu naj bi bila v beli, srebrni, zlati ali rumeni barvi, nikakor pa ne rdeče barve.

Če se jelka nahaja na jugozahodu ali severovzhodnem delu doma, so pripročljive dekoracije v rumenih in rdečih tonih ter veliko keramičnih okraskov, medtem ko bela in srebna barva nista pripročljivi.

Če želimo z jelko doprinesti k povezanosti družine, bi moral vsak član družine obesiti vsaj en okras na drevo, s tem dejanjem namreč postavlja tudi svojo osebno energijo. 

Kamorkoli ste že postavili oziroma boste postavili jelko bodite pozorni, da z njo ne blokrate pretoka Chi energije skozi vaš dom. Ne sme torej blokirati vhoda v hišo, biti preblizu vrat ali blokirati hojo po hiši. Morda boste morali premakniti kakšne predmete ali pohištvo za čas praznikov, da omogočite energiji, da prosto teče po prostoru tekom praznikov.

Zapomnite se, če bo vaša dnevna soba prepolna božičnih daril, okraskov in ljudi, bo prostor še v večjem kaosu.

Feng Shui svetuje, da božičnega drevesa ne postavljate:

-       v hodnik ali sobo, kjer lahko blokira prehod,

-       na mesto, kjer blokira pretok Chi energije,

-       preblizu izvora toplote (radiatorju, kamina), kjer lahko povzroči požar ali se prehitro posuši (v primeru, da je jelka naravna).

Okraševanje doma

Za ustvarjanje pozitivnega razploženja med prazniki uporabljajte dekoracijo iz temnozelene barve. Če je v domu prisotna velika količina ognja (sveče, rdeča barva in rdeče lučke), temnozelena barva uspešno vpija vplive rdeče barve, ki lahko povzorča živčnost, če je te preveč. Zimzeleni venčki, vejice, dekoracije odlično uravnavajo energijo prostora.

Za ugodno atmosfero prižgite svečke in eterična olja mandarine, pomaranče, limone in cimeta.

Dodatni nasveti:

 • Za izboljšanje zdravja postavite božično zvezdo ali drugo cvetje posajeno v zemlji na sredino prostora.
 • Okrasite vhodna vrata, obesite na vrata venček in tako povabite v vaš dom vse, kar potrebujete.
 • Okrasne angele postavite ob vstopu levo od vhodnih vrat, na ta način si boste zagotovili pomoč vam dragih ljudi.
 • V desni kot nasprotno od vhodnih vrat postavite dve sveči. Na ta način si boste zagotovili praznike polne ljubezni in razumevanja. Najbolje, da so rumene, roza ali rdeče barve.
 • Poživite dom s svežimi barvami in prijetnimi vonji.
 • Za vazo s cvetjem lahko postavite okrasno ogledalo, da se lepota podovoji.
 • Luči naj ne bodo premočne.
 • Dodajte blazine ali okrogle predmete, ki bodo pomagali pri pretoku pozitivne energije.
 • Povabite parno število gostov.
 • Ne posedite vam drage goste v bližino vrat. Kdor sedi prvi pri izhodu, prvi odide.
 • Pustite otrokom, da uživajo. Čim manj povzvigujte glas in ohranite mir. 

atma.hr

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri