Eno leto brez nakupovanja

Michelle McGagh, novinarka iz Londona, je skoraj končala svoj izziv – preživeti eno leto brez nakupovanja. V tem času se je naučila nekaj zanimivih lekcij.

Eno leto brez nakupovanja (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2016

Povod za to nenavadno odločitev je bil, ker 32-letna angleška novinarka ni znala dobro ravnati s svojimi prihodki. Malo tu, malo tam, pa gre ves denar še preden smo na polovici meseca. Saj veste, kako gre, kajne? Tako se je lansko leto, 27. novembra 2015, odločila, da eno leto ne bo zapravljala -  nič! Kaj natačno to pomeni?

“Nobenega kosila zunaj, kina, izleta oziroma potovanj, nobenih koncertov (razen brezplačnih), nobenih pijač, novih oblek, kave… Prav tako nobenih vozovnic za vlak ali avtobus. Odvisna bom le od svojega kolesa. Prav tako ne velja, da bi mi karkoli plačali prijatelji ali družina. Eno leto brez zapravljanja torej,” je napisala v angleškem časniku The Guardian.

Plačevala je seveda obvezne položnice (najemnino, davke…), telefon in internet, ki jih potrebuje za svoje delo, zavarovanja ter si omejila še vsoto denarja za hrano na 40 eur na teden – za dve osebi, vključno s higienskimi potrebščinami, izključena pa je bila kakršnakoli pijača. Namen je bil torej popolnoma izključiti vso zapravljanje, ki ni življenjsko pomembno. Nakupovanje hrane pa je skrbno načrtovala. 

Priznala je, da je imela v prvih mesecih krizo in veliko dvomom, ali dela napako. Nato pa ugotovila, da se mora znajti na nove načine in vzpostaviti povsem nov življenjski stil. Še vedno je veliko aktivnosti, ki nas ne stanejo prav nič (hoja, plavanje…) in tako je postala bolj aktivna ter spoznala kup novih ljudi. Da se družimo, namreč ne potrebujemo denarja (druženje v gostilnah seveda odpade). Tovrsten izziv jo je naučil, da se lahko zabavamo brez denarja in jo konkretno pahnil iz cone udobja. Pomagala je prijateljem, se udeležila prostovoljskih čistilnih akcij, bolje spoznala svoje prijatelje, s katerimi je imela zunaj glasnih barov globlje pogovore. Bila je prisiljena se znajti, popravljati stvari in odkriti svoje sposobnosti.

Veliko ljudi se odloča za podobne izzive, s katerimi obračajo hrbte potrošništvu in nakupovanju nepotrebnih stvari, ter denar raj porabijo za potovanja in izkustva. 

(Vir: The Guardian)

Morda ne potrebujete iti na enak izziv. Lahko pa si zadate dni in poskušate, da ne bi zapravili ničesar. Kaj bi vam bilo najtežje?

Nekaj brezplačnih idej:

  • Tudi po hrano ne rabite nujno vedno v trgovino. Pojdite v gozd, naberite koprive ter naredite špinačo. 
  • Pojdite do sosedov, ki imajo vrt ali bližnjega kmeta, v zameno za hrano ponudite svojo uslugo. 
  • Naberite zelišča in skuhajte čaj ter povabite prijatelje.
  • S prijatelji se namesto v kafič na pijačo, odpravite na sprehod v park ali v hribe.
  • Kamor se da, pojdite s kolesom ali peš. 
  • Sposodite si stvari, ki jih nujno ne potrebujete, kakor na primer tiste čevlje za prireditev, ki jih boste obuli le enkrat.
  • Odkrijete svojo kreativno plat, izdelujte stvari sami. 
  • Ne bodite preveč špartanski do sebe. Uživajte, hkrati pa bodite zavestni, kam dajete svoj denar in uporabljajte svojo domišlijo ter sposobnosti!

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri