Držanje ljubljene osebe za roko lahko zmanjša bolečino

Lahko dotik lajša bolečino?

Držanje ljubljene osebe za roko lahko zmanjša bolečino (foto: unsplash) unsplash
11. 5. 2018

Drženje ljubljene osebe za roko lahko zmanjša oz. lajša bolečino

Če ne veste, kaj storiti, ko je nekdo v bolečini, jih lahko samo primete za roko in njihova bolečina se bo zmanjšala, pravijo nove raziskave.

Že naravno si želimo, da nas nekdo objame ali stisne k sebi, ko smo bolani ali čutimo bolečino – sedaj pa to potrjujejo tudi znanstvene raziskave.

Tudi ženske med porodom naj bi občutile manjšo bolečino, kadar jih njihov partner drži za roko. Zato bi očetje resnično morali biti prisotni pri rojevanju otroka. Ljubeč dotik je najboljše zdravilo, ki ga lahko oče ponudi svoji partnerici med porodom. V omenjeno raziskavo so bili vključeni tudi neznanci, ki so držali za roko nosečnico, a takrat večje razlike v bolečini ni bilo začutiti. Pogoj je torej oseba, s katero imamo vzpostavljen globlji odnos.

Dotik je močno orodje, s katerim predamo svojo empatijo. Je oblika komunikacije čustev. Dotik ima veliko protibolečinsko moč. Poleg tega imajo naše roke sposobnost prenašanje zdravilne moči ali energije tudi do drugega.

Morda lahko naslednjič svojim bližnjim, še preden posežejo po protibolečinskih tabletah, ponudite svoj ljubeč dotik?

Dotik nas tudi povezuje. To ne pomeni, da se morate dotikati vsakogar, ki ga srečate na ulici, razmislite pa morda o tem, da se večkrat dotaknete ali primete za roke svoje bližnje.

Vir: dailymail.co.uk

Poglejte si še: Objem niža krvni pritisk in stres

in Pomanjkanje dotika uničuje moške

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri