Danski politiki bodo postali vegani

Nekateri danski politiki so se odločili, da bodo opustili živalske produkte in postali vegani z namenom, da se na ta način spopadejo s klimatskimi spremembami.

Danski politiki bodo postali vegani (foto: profimedia) profimedia
19. 5. 2017

Skupina članov danskega parlamenta se je odločila za 22-dnevni veganski izziv z namenom, da poudarijo, koliko škode povzroči intenzivna živinoreja našemu planetu, poroča britanski Metro. 

"Brez dvoma bo to velik izziv, a predvidevam, da bo tudi zelo zabaven, nedvomno pa bo koristil našemu okolju. Zahodna prehrambena industrija pušča ogromen klimatski odtis. Politična akcija je potrebna, in menim, da je pomembno da smo mi, kot politiki, tisti, ki moramo narediti prve korake in pričeti hoditi, kar govorimo," je dejal vodja Alternativne stranke Uffe Elbaek.

Okoljska sekretarka pri Rdeče-zelenem zavezništvu (Red-Green Alliance), Maria Gjerding, dodaja: "Potrebujemo akcijo tako na osebnem kot na političnem nivoju, da se lotimo resnosti težav klimatskih sprememb."

"To, da bomo postali vegani za 22 dni ne bo rešilo sveta, je pa odlična priložnost za dajanje pozornosti na naše konzumiranje živalskih produktov in okoljske ter živalske težave, ki jih ta povzroča."

Lansko leto je tudi danski svet za etiko predalgal klimatski davek na meso (za škodo, ki ga to povzroča okolju).

Kitajska vlada je naredila javen cilj, da zmanjša mesno porabo za 50% do leta 2030. Portugalska dela na tem, da bodo veganske opcije na voljo v vseh javnih institucijah. 

Nizozemska in Švedska sta posodobili prehrambene smernice, ki sedaj vključujejo okoljske dobrobiti rastlinskega prehranjevanja. V Nemčiji pa je ministrstvo za okolje prepovedalo meso na vseh javnih dogodkih. 

Nekaj dejstev o vplivu živinoreje na planet: 

  • 30 % vsega kopnega dela našega planeta zasedata živinoreja in pridelava hrane za živinorejo (UN).
  • Živinoreja povzroča bistveno več toplogrednih izpustov (ogljikov dioksid, dušikov oksid in metan) kot vsa prometna infrastruktura skupaj (UN). 
  • Živinoreja je eden največjih onesnaževalcev pitne vode.
  • 70 % amazonskega pragozda izsekajo zaradi živinoreje (pašniki, soja in žito za živino) (UN).
  • Evropa bi lahko postala samooskrbna le, če bi drastično zmanjšala živinorejo (Foodwatch).
  • Kupovanje lokalno pridelane hrane zmanjša ogljični odtis le za 4 – 5 % (FAO). Kupovanje lokalne hrane nima bistvenega vpliva na zmanjšanje toplogrenih plinov. Če le en dan v tednu jemo vegansko (tudi nelokalno), to bistveno bolj zmanjša naš ogljični odtis kot prehod na izključno lokalno pridelano hrano (Carnegie Mellon University).
  • Kmetija s 1700 kravami mlekaricami pridela toliko odpadkov kot vsi prebivalci Ljubljane (EPA).
  • ...

Vir: metro.co.uk in vegan.si 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri