Lepota iz narave - Ritem lepote - Sensa.si

Lepota iz narave

Kozmetični izdelki z naravnimi sestavinami krepijo kožo, ščitijo pred predčasnimi gubicami in prispevajo k ohranitvi zdravega okolja.

27. 1. 2011

Nenehno narašča povpraševanje po negovalnih izdelkih brez umetnih konzervirnih sredstev, kemičnih dišav in barvil ter maščob, ki jih izdelujejo iz mineralnih olj.

Večina sestavin te naravne kozmetike mora sicer biti naravnega izvora, vendar ni nujno, da izvirajo iz ekološke pridelave. Proizvajalci, ki svojo kozmetiko prodajajo tudi v trgovinah z naravno prehrano, sami zmanjšujejo delež konvencionalnih sestavin, kajti šele od 95 odstotkov biološkega deleža dalje je dovoljena oznaka biološka nega kože ali biološko ličilo. Zakaj se potem ne bi odpovedali še preostanku?

Čisto preprosto – ravno rastlinskih surovin, kot je kokosovo ali palmovo olje, posebno pa tensidi, veziva (emulgatorji), glicerin in druge snovi, ki jih pridobivajo iz teh olj, ne morejo v poljubnih količinah dobivati iz ekološke proizvodnje. Dosledno odpovedovanje bi na primer onemogočilo izdelovanje penečih se šamponov ali gelov za prhanje. Vendar proizvajalci naravne kozmetike segajo po osnovnih sestavinah, ki jih proizvajajo pod sprejemljivimi pogoji. Tudi poskusi na živalih za testiranje novih izdelkov so pri proizvajalcih prepovedani.

Pri zdravilnih rastlinah skoraj ni težav, nasprotno, včasih naraščajoče povpraševanje spodbuja pomembne projekte za pomoč.

V Isparti v Turčiji biološko pridelovanje vrtnic za podjetje Weleda zagotavlja obstoj številnim malim kmetom. V Burkini Faso (Afrika) ženske na zaščitenem območju z biološkim certifikatom zbirajo karetejeve oreščke in iz njih za podjetje Dr. Hauschka Kosmetik izdelujejo Shea regeneracijsko kremo, ki zmanjšuje gubice. Odkupne količine, za katere so se domenili, zagotavljajo udeleženim družinam prihodek in preprečujejo morebitno roparsko gospodarjenje do narave.

Izvlečki rakitovca za zaščito kože, cvetovi osleza, ki dajejo vlažnost, in njivska preslica, ki krepi veziva, večinoma pridelujejo doma. Njihove glavne prednosti so kratke prevozne poti in nenehni nadzor kakovosti od setve do pobiranja. Med vodenji po vrtovih z zdravilnimi rastlinami si lahko vzamete s seboj takšen ali drugačen nasvet za gojenje vrtnic in ognjičev na lastnem vrtu.

Vprašali smo strokovnjakinjo!

Odgovarja Sonja Thüllen, lekarnarica pri razpošiljalni lekarni DocMorris.

Kakšna je razlika med naravno kozmetiko in kozmetiko iz lekarne?

Naravno kozmetiko izdelujejo izključno iz naravnih snovi rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora. Tako imenovana lekarniška kozmetika lahko vsebuje tudi sintetične snovi. Ker je v proizvodih večinoma manj dišav in konzervirnih snovi kot v običajnih sredstvih, jih dermatologi pogosto priporočajo.

S čim naravna kozmetika postane obstojna?

Tudi naravno kozmetiko je treba konzervirati, saj nekonzervirana, vodnata kozmetika pospešuje razširjanje bakterij in plesni. Pri naravnem konzerviranju so se obnesli alkoholi (pridobljeni iz naravnega vrenja) ali eterična olja. Uporabljajo tudi benzensko in sorbinsko kislino, ki sta primerni tudi za konzerviranje živil.

So naravne surovine načeloma neoporečne?

Tudi pri naravnih surovinah lahko v posameznih primerih pride so alergične reakcije, kar je odvisno od posameznika. Tako na primer vsi ne prenašamo lanolina.

Poceni ali drago – po čem prepoznamo dobro kakovost?

Dobro kakovost prepoznamo po izbranih surovinah oziroma sestavinah ter ustreznih pečatih za kakovost. Nekatere naravne surovine so zaradi omejene količine ali visokih stroškov pridobivanja dražje kot preproste osnovne snovi.

Ali naj bi uporabljali izdelke ene znamke ali serije?

Izdelke in znamke lahko mešamo, ker ni nujno, da bi bili nezdružljivi. Seveda so kozmetični izdelki ene znamke pogosto posebno prilagojeni drug na drugega.

Ali kreme brez maščobe pomagajo pri suhi, rdeči koži?

Maščoba pomaga pri suhi koži – vendar le skupaj z vlažnostjo. Pri tem je pomembno uravnovešeno razmerje med vodo in maščobo. Odvisno je od tipa kože in tudi zunanjih dejavnikov (npr. zimski zrak). Pri rdečici obraza naj bi se nujno izogibali mastnim izdelkom, ker se stanje kože zaradi njihove uporabe lahko še poslabša.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri