Ohranite stres na varni razdalji

Sprostite telo in duha. Meditirajte, razmislite o smislu življenja, vzemite si čas in se naučite kaj novega, družite se s prijatelji, smejte se in obrnite se navznoter. Tako se boste sprostili, stres pa boste ohranjali na varni razdalji.

18. 8. 2011

Razmislite o smislu življenja,

razlogu, ki vas zjutraj spodbuja, da se prebudite. Občutek namena podaljšuje življenje, zmanjšuje stres in posledično ščiti pred infarktom in Alzheimerjevo boleznijo.

Vedno najdite čas, da se naučite kaj novega

ne glede na to, koliko let imate. Nova dejavnost vam bo dala občutek namena. Poleg tega bo učenje novega jezika ali igranje glasbila dlje časa ohranilo vaš um bister, ker ga bo redno poganjalo.

Poiščite nekoga, s komer se lahko iskreno pogovarjate

To je lahko partner, prijatelj ali družinski član, nekdo, ki lahko dobro oceni vaše načrte in možnosti, da se uresničijo.

Redno se sproščajte in družite s prijatelji

Naučite se upočasniti in nehati delati. Čas posvečajte družini, obrnite se k duhovnosti ali preprosto naravi. Vse to bo zmanjšalo stres, glavni vzrok vnetnih procesov, ki peljejo v številne usodne bolezni.

Na dogovorjene sestanke se odpravljajte 15 minut prej

Zmanjšali boste stres zaradi prometne gneče ali napačne ocene časa, ki ga boste potrebovali do dogovorjen­ega mesta.

Imejte vero

Ne glede na to, v kaj verjamete, poiščite enakomisleče in podporo ter delite svoja prepričanja. Ne izolirajte se, v sebi spodbudite občutek skupnosti. Raziskave kažejo, da ljudje, ki hodijo na verske obrede, četudi neredno, živijo dlje kot tisti, ki tega sploh ne počnejo. Ljudje, ki svoji duhovnosti posvečajo manj pozornosti, trpijo zaradi krvožilnih bolezni, stresa in depresije. Pripadnost verski skupnosti s sabo prinese številna poznanstva in družbeno mrežo, ki lahko ponudi pomoč, ko je potrebno, in to daje občutek varnosti. Bodite aktivni, sodelujte tudi v dobrodelnih akcijah.

Globoko starost praviloma doživijo ljudje, ki jim je družina na prvem mestu

Poročeni so, imajo otroke in okoli tega gradijo življenje. Takšna bližina zagotavlja, da bo mlajši naraščaj vedno ob vas. To daje občutek pripadnosti, zmanjšuje osamljenost, stres, verjetnost za nesreče in tako podaljšuje življenje.

Smejte se in bodite lahko dostopni

Tisti, ki gledajo na življenje z veseljem, so manj izpostavljeni stresu, privlačijo s svojim duhom in imajo širok krog ljudi, ki jim stoji ob strani.

Obrnite se navznoter,

odkrijte, kaj vas spodbuja, da se vsak dan prebujate – tako boste živeli dlje časa.


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri