5. čakra - pogoj za dobro komunikacijo

Pogoj za dobro komunikacijo je dobro razvito grlno središče, ki omogoča obvladovanje jezika. S peto čakro sta povezani tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih.

5. čakra - pogoj za dobro komunikacijo (foto: profimedia) profimedia
4. 6. 2017

Osnovna naloga: Je posrednik med čustvi in razumom. Funkcijsko je peta čakra povezana z drugo čakro: skozi peto čakro bi namreč morali jasno izraziti vsako primarno čustvo, ki nastane v drugi čakri (glej 2. čakro!) oz. svoje  potrebe in občutke.    

Ime: višudhi = čiščenje; drugo ime: tudi grlna/vratna čakra

Barva: nebesno modra

Delovanje: Peta čakra je sedež našega govornega izražanja, sposobnosti poslušanja in ustvarjalnosti.

Kje se nahaja: Leži sredi grla, v višini tretjega vretenca. 

Na katere organe vpliva: Z energijo oskrbuje grlo, ščitnico in obščitnične žleze, vratno hrbtenico, požiralnik, zobe in čeljusti, usta in hipotalamus.

Vpliv na čustveno-mentalne procese: Glas je nosilec številnih informacij, kar omogoča verbalno komunikacijo. Pogoj za dobro komunikacijo pa je dobro razvito grlno središče, ki omogoča obvladovanje jezika. S peto čakro sta povezani tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih. Pomembno vlogo ima ta čakra tudi pri izražanju resnice: ljudje z uravnovešeno grlno čakro so resnicoljubni in nimajo težav suvereno izražati resnice.        

Kadar čakra dobro deluje: Ljudje z dobro delujočo peto čakro se z lahkoto izražajo in so hkrati tudi dobri poslušalci.

Motnje in blokade: Če peta čakra premočno deluje, se to manifestira v potrebi po prevladi, manipuliranju z močjo in obvladovanju sočloveka. Prešibko delujoča čakra se kaže v sramežljivosti, zadregah, pomanjkanju poguma za izražanje resnice oz. v strahu pred konflikti, v strahu pred javnim nastopanjem, slabem posluhu in plesnem ritmu, nagnjenosti h klevetanju, k laganju, pretvarjanju in k skrivnostim. Na telesni ravni: Motnje pri pretoku energije v vratnem delu so največkrat slišne: hripavost, zatikanje glasu, predominanten glas oz. agresiven nastop, hreščeč glas, jecljanje. Znak šibkega in motenega pretoka energije skozi to čakro na telesni ravni se lahko manfestira tudi v težavah, povezanih z grlom (angine, tumorji), v boleznih ščitnice (golšavost, tumorji) in motnjah v požiralniku.      

Kaj jo slabi: Peto čakro slabi predominantna in avtoritarna vzgoja, ki zatre osebnost in s tem tudi naloge pete čakre.  

Pomoč: Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite. Preizkusite, katera od metod je najboljša za vas. Seveda se lahko zgodi, da vam bo ustrezalo več metod hkrati. Prisluhnite si!

Afirmacije: Veselim se svoje ustvarjalnosti in sposobnosti izražanja svojih misli. Odpiram se moči besede. Govorim resnico, moje besede naj prihajajo iz srca.

Kako okrepite grlno čakro: Pogosto se ozrite v modro nebo, preživite čim več časa ob morju ali čistem jezeru. Vnesite v svoje življenje več modre barve (oblačila, dodatki v stanovanju). Vpišite se v jezikovni tečaj ali nadgradite svoje jezikovno izražanej s pomočjo tečaja retorike. Peto čakro krepi tudi učenje petja in glasovne vaje. Aromaterapija: izberite eterična olja evkaliptusa, poprove mete, kafre in ingverja.   

V vsakdanjiku: Nosite obleke modre barve oz. si omislite modre dodatke v stanovanju. Poslušajte instrumentalno-vokalno in zborovsko glasbo. Pišite dnevnik in mu zaupajte, kaj vse ste doživeli in kaj vas je obremenilo.

Šesta čakra

Četrta čakra

Tretja čakra

Druga čakra

Prva čakra

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri