Življenje je velika kozmična šala

Kaj pa, če jemljemo življenje preveč resno? Vse, kar jemljemo preveč resno namreč ustvarja trpljenje.

Življenje je velika kozmična šala (foto: pixabay) pixabay
29. 3. 2019

Lahko bi rekli, da ima kozmos velik smisel za humor. Velika kozmična šala je namreč ta, da ste to, kar iščete.

Lahko greste skozi učenja in iskanja vseh religij, modrosti in znanj tega sveta ter končate na začetku – pri sebi. Če to ni fantastična šala vesolja. Vsi namreč najprej iščemo srečo, mir in izpolnitev v stvareh okoli nas – iščemo nekaj, kar je že po naravi v centru našega bitja. To pa običajno odkrijemo na koncu. 

To šalo so poznali vsi mojstri in misitiki skozi zgodovino. Zen mojster Thich Nhat Hanh pravi: ”Smejem se, ko pomislim, da sem nekoč iskal raj izven... To je smeh nekoga, ki je dolgo časa boleče iskal nekaj, kar nekega jutra najde v žepu svojega plašča.”

Ali torej jemljemo razsvetljenje in življenje preveč resno? 

Tudi budistične prakse razumejo kozmično šalo, saj učijo, naj ne jemljemo stvari preveč resno. Buda je ugotovil, da je vse na tem svetu začasno, in vse, kar jemljemo preveč resno, ustvarja trpljenje.

Tudi učitelj Alan Watts, ki se rad smeji, pravi:Ljudje trpijo, ker vzamejo preveč resno, kar so bogovi ustvarili za zabavo." 

To enostavno resnico smo ljudje skozi čas zapletli, pričeli jemati stvari preveč resno in si povzročali težave, ustvarili religije in skozi čas zgrešili bistvo.

Vsi modreci so vedno dejali, da je vsaka stvar, ki si jo predstavljamo, le premetena laž, ki jo je skonstruiral naš psihološki obrambni mehanizem ali ego. Naša ideja, ki jo imamo o sebi pa tudi o svetu okrog nas, se je oblikovala in konstruirala skozi naše ideje, vere, podobe, vzroce... Z drugimi besedami – nisi to, kar misliš, da si. Smešno, kajne?

Naučiti se moramo torej, da sebe ne jemljemo preveč resno in tako potujemo mnogo bolj lahkotno skozi življenje. Igriv odnos do življenja prinese kreativnost. Razsvetljen je torej tisti, ki najde radost in smeh. 

Humor je tudi nadvse zdravilen. Saj veste, kako gre znan rek, da je smeh pol zdravja. Sprosti stres in napetosti, dologčasje v službi in poveže najbolj različne ljudi. 

Če torej lahko humor zdravi, sprosti, poveže ljudi, odstrani ego in zabava hkrati – v tem je nekaj razsvetljenega, kajne? 

Morda je eden izmed razlogov, zakaj ljudje vse preveč resno jemljemo življenje ta, ker imamo tako močo zasidran strah pred smrtjo. Če bi smrt jemali kot čudovit del krogotoka življenja, kot lep prehod, bi bilo marsikaj drugače. A žal so določene religije ustvarile dogme, da smrti ne jemljemo kot šalo, ampak kot nekaj strašnega in resnega. Komu bi bilo namreč v interesu, da ljudje z nasmehom in radostjo jemljejo tudi smrt? Takšnih ljudi ne bi mogli voditi. 

Seveda moramo biti v življenju odgovorni, a brez občutka strahu in krivde. Živimo, ljubimo, rastemo, umremo. To je čudovito.

Kot pravi tudi Osho: "Življenje kot tako bi moralo biti dovolj dober razlog za smeh. Je absurdno, smešno, tako lepo, tako čudovito. Je toliko stvari skupaj. Je ena velika kozmična šala."

Kam nas torej ta kozmična šala vodi? Na začetek; v radost življenja in smeha brez razloga. Življenje tako postane igra in ne odvečno opravilo. Postane kozmični ples neskončnosti. 

Prirejeno po consciousreminder.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri