ZEN – najpreprostejši način prijateljevanja s sabo

Uporaba besede zen, v navezavi z vsem mogočim, postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas. Tistim, ki prakticirajo zen, se pogosto pripisuje, da so na poseben način ‘cool’ in da so že dosegli visoko stopnjo razumevanja življenja. Zen povezujemo tudi s čudovitimi japonskimi vrtovi, obredom pitja čaja, izdelovanjem ikeban, umetnostjo mečevanja, lokostrelstvom in podobnim.

13. 9. 2012

Skupna značilnost naštetega je estetika minimalizma, povezana s subtilno pozornostjo. Vse našteto pa izhaja iz temelja zena, ki je meditacijska praksa, imenovana ‘zazen’, kar pomeni ‘samo sedeti in ničesar delati, niti meditirati’. V osnovi je to nekaj najbolj preprostega, kar še more biti preprosto. Hkrati pa je lahko ta preprostost tudi nekaj najtežjega. Predvsem zato, ker je sodobni človek oziroma njegov um ponavadi zelo težko pri miru.

Za zenovsko prakso velja, da je to najprijaznejši, najpreprostejši in hkrati najučinkovitejši način prijateljevanja s samim seboj. Skozi to prakso se namreč brez vpletanja religioznosti ali posebnih ideologij uravnovešata telesni in duševni vidik ter se umirja um.

Samo sediš in pustiš, da se skozi številne miselne in čustvene ter telesne občutke zgodi, kar se ima zgoditi, se ne vpletaš ter samo opazuješ, kaj se dogaja. Tako lahko, med drugim, brez sprenevedanja zrcališ sebe, takšnega, kakršen si, in ne takšnega, kakršen misliš, da si.

Praktikanti zena se enkrat ali dvakrat letno udeležijo intenzivnejše, nekajdnevne zenovske prakse, ki jo vodijo učitelji oziroma zenovski mojstri. (Shin Dzi, za zen center Jakushinji Ljubljana)


ZEN MEDITACIJSKI UMIK - sešin s korejskim zen mojstrom JISU SUNIM-om. Izjemen dogodek.

To bo za nekaj let njegov zadnji sesshin v Sloveniji. Od 20.9. od 17.00 - 23.9.2012 do 15.00. Hotel UTRIP, Prvine nad Trojanami. Skupna CENA sesshina, namestitve v 2 posteljnih sobah ter prehrane je 220 Eur, plačilo ob PRIHODU. Prihod in namestitev 20.9. ob 17.00 uri, večerja 18.15, pričetek sesshina ob 19.30 uri.

Info 041 469 000 ali znasmehom@yahoo.com. Več na http://www.vitazen.si/

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri