Zakaj je vpliv staršev tako usoden tudi, ko so za nami trideseta?

O tem ni dvoma – od staršev smo odvisni v letih, ko nismo sposobni niti eksistencialno niti emocionalno skrbeti zase. Toda zakaj je vpliv staršev tako usoden še tudi, ko so za nami trideseta? In celo ko postanemo dedki in babice? Zakaj nas prav starši lahko tako dovršeno vržejo iz tira?

Zakaj je vpliv staršev tako usoden tudi, ko so za nami trideseta? (foto: unsplash) unsplash
16. 3. 2019

Razlogov je kar nekaj in pravzaprav je to skrajno preprosto.

Starši so naše prvo okno v svet. In so bitja, ki s svojim pogledom na svet in dojemanjem le tega oblikujejo tudi naše dojemanje. Pa to ni najpomembnejše.

Ključno je, da najpogosteje od staršev prevzamemo popolnoma napačna pričakovanja - to je tisto, kar na spodkoplje.

Ključ srečnega življenja ni nikoli v drugih

Večina nas je odrasla v prepričanju, da je družina ključ. Da so starši tisti, na katere moramo računati, ker bodo prav oni vedno ob nas.

Vendar so takšni scenariji tako redki, da bi jih pravzaprav morali vreči iz uporabe.

Namreč, mi svojih staršev nismo izbrali za to (izbrali pa smo jih!), da bi nam nudili večno navzočno oazo varnosti, da bi nas vedno podpirali in ljubili natanko takšne, kakršni smo.

Starši (pa tudi drugi ljudje) nas ljubijo samo takšne, kakršne oni želijo, da smo. Pa ne zato, ker bi bili iz nekega nenavadnega razloga zlobna bitja, ki samo sejejo nejevoljo, temveč zato, ker nam nihče drug ne more zagotoviti oaze sprejemanja in varnosti, če si jih sami ne ustvarimo.

Zdaj verjetno že razumete, da ni pomembno, kaj so vam drugi naredili ali kaj drugi mislijo o vas ali kaj govorijo o vas, temveč to, kaj boste vi naredili glede tega. Ključ srečnega življenja ni nikoli v drugih.

Od vas je odvisno, kako boste živeli. Če imate odnose, v katerih niste zadovoljni, jih spremenite. Če nekdo ni korekten do vas, spremenite svoj odnos do njega. Sicer se smo razglašate za žrtev nekorektnosti nekoga drugega. S tem pa ne delate nič koristnega.

Predvsem pa si zapomnite - nihče vas ne sili, da imate odnos z nekom, s katerim ga ne želite imeti. Ne silite tudi sami sebe.

Dokler boste trkali na vrata zunaj samih sebe, si pravzaprav jamčite nenehno frustracijo.

In veste zakaj?

Dokler trkate na napačna vrata, se vam prava ne bodo odprla!

Iskanje brezpogojne ljubezni 

Več verjetnosti je, da boste uživali v nesmiselnem dejanju kot pa v iskanju brezpogojne ljubezni od svojih staršev. Zveni nenavadno, toda v resnici zastrašujoče resnično.

Mi smo torej svoje starše izbrali da bi nam naložili preizkušnje, ob katerih bomo hitreje odkrili, kdo smo in se naučili, da potrditve sebe ne bi smeli iskati pri drugih ljudeh, da bi morali sprejeti odgovornost za svoje in samo za svoje življenje.

Seznam prekrasnih in močnih spoznanj, ki jih lahko dobimo od staršev, se nadaljuje v nedogled.

Toda ta spoznanja ne vključujejo, ali bi morali od njih ali od kogarkoli drugega, razen zrcala, dobiti potrditev sebe kot bitij, vrednih ljubezni! Starši vam tega ne morejo dati, tudi če bi želeli. Ni stvar v njih, temveč v naših nerealnih pričakovanjih od njih ali od kogarkoli drugega.

Zato jih nehajte vleči za rokav, ker s tem samo prizadevate sebe - postanite sami sebi idealni starši, kakršne ste si od nekdaj želeli.

Ustvarite tak odnos s seboj, da imate vedno čas zase (za tisto, kar vas iskreno osrečuje). Bodite strpni do sebe. Ljubite svoje vrline. Hvalite se. Zgradite se, tako da boste ponosni nase.

In potem ne bo pomembno, kako z vami ravnajo starši. Nihče drug ni z vami 24 ur na dan - vi ste vendarle najpomembnejša oseba v svojem življenju!

Iz knjige Šola življenja, avtor Bruno Šimleša - Založba Mladinska knjiga

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri