Vesna Godina: V decembrskih praznovanjih je potrebno sodelovati!

Nobenega razloga ni, da v decembrskem praznovanju ne sodelujete. Praznovali in darovali so vedno. Tudi takrat, ko potrošniških družb še ni bilo. Kar pomeni, da ne gre za potrošništvo.

5. 12. 2017

Če v decembrskih praznovanjih nehate sodelovati, ostanete brez socialnih podpornih mrež. Postanete bolj osamljeni ter ranljivi, kot če te mreže iz leta v leto skozi praznovanje tkete. S tem sodelujete pri realizaciji cilja, ki ga imajo tisti, ki v današnjih kapitalističnih družbah vladajo: namesto socialno povezanih in zavarovanih posameznikov ustvariti družbo izoliranih in visoko ranljivih posameznikov. Družbeno osamljenega, izoliranega in ranljivega posameznika je lažje manipulirati. Lažje ga je izsiljevati. Lažje ga je podrediti. In lažje ga je popolnoma spraviti ob vse pravice. V tem je jedro socialnih učinkov nasvetov, da bi v praznovanjih nasploh, v decembrskih praznovanjih pa še posebej, nehali sodelovati.

Ljudje so revščino in trpljenje skozi vso zgodovino v družbah praviloma preživeli s pomočjo podpornih mrež. To je takrat, ko nimate nič, edina možnost. Napačna je torej logika, da decembra ni treba praznovati in darovati, ker vam gre preslabo. Resnica je nasprotna.

Pri tem pa se je treba zavedati, da je tisto, kar v resnici poklanjate, kooperativen odnos, ne predmet. Zato tudi ni pomembno, koliko darilo stane. Darilo lahko stane zelo malo ali nič, pa bo izjemno darilo. Izjemno učinkovito bo vzpostavilo sodelovanje in kooperativne odnose. In izjemno učinkovito bo razveselilo obdarovanca.

Pobrskati med svojimi rečmi in nekomu podariti nekaj, kar je nekoč na vas občudoval ali si to želel, ne stane nič. Kot stane v resnici zelo malo, da drugemu spečete pecivo. Potico. Kekse. Zavitek. Marmorni kolač. Tisto, kar ima oseba rada. Najraje. Res je, da to ne pride v poštev za tiste, ki so že brez hrane zase. A tudi ti lahko sodelujejo v decembrskem praznovanju. Lahko najdejo kos papirja. Nanj zapišejo lepo misel in/ali željo. In jo poklonijo.

Skratka: nobenega razloga ni, da v decembrskem praznovanju ne sodelujete. Da s tem ne razveselite drugega. In da drugi ne razveselijo vas. Res je prav nasprotno: praznovali in darovali so vedno. Tudi takrat, ko potrošniških družb še ni bilo. Kar pomeni, da ne gre za potrošništvo. Seveda če veste, čemu praznovanja v resnici služijo.

Celotno kolumno lahko preberete v tiskani reviji Sensa december/januar 2018, ki je na prodajnih mestih od 1. decembra

Sensa december/januar 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri