5 stvari, ki slabijo naše srce

Bolezni srca vsako leto povzročijo približno 17,5 milijonov smrtnih primerov in so tako najpogostejši vzrok smrti. Zakaj in kako? Kaj je še vzrok, poleg nezdravega načina življenja, ki vključuje nezdravo prehrano in pomanjkanje gibanja? 

5 stvari, ki slabijo naše srce (foto: unsplash) unsplash
18. 1. 2019

Znaki srčnega infarkta se ne pričnejo vedno z resno kapjo. Fizični simptomi, ki se lahko pojavijo, ko nam telo daje opozorilne znake vključujejo povečanje telesne teže, zadihanost, pritisk v prsih, slabost, bolečine v čeljusti ali v levemu ramenu...

Pravočasno jih moramo prepoznati in se vprašati, kaj delamo v življenju narobe, kaj je potrebno spremeniti, zakaj nas telo opozarja?

Tokrat ne bomo govorili o fizičnih vzrokih, ki tudi povzročajo bolezni srca, kot so: nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja, stresno življenje, fizični napori... pač pa o nefizičnih vzrokih, ki povzročajo slabotno srce. To so lahko: 

  1. Nesposobnost odprtega izražanja, potiskanje čustev, emocionalno trpljenje in bolečina.

  2. Nesposobnost odpušanja in izražanja sočutja. 

  3. Prevladovanje uma in ne srca. 

  4. Pomanjkanje izražanja svoje polne moči.

  5. Pomanjkanje sprejemanja.

Naše srce je fascinatna mišica, njena energija pa se uporablja za več kot le za pumpanje krvi po žilah. 

Rojeni smo s sposobnostjo, da brezpogojno ljubimo, a skozi kulturne in družinske pritiske smo bili naučeni, da potiskamo ljubezen, da se oddaljimo od svojih čustev in bolečino potisnemo globoko vase, od tam pa nas razjeda - naše srce trpi in sčasoma oslabi. 

Ko je srčna čakra v ravnovesju, oddaja harmonijo in mir. Brez težav daje in sprejema ljubezen. Ne premišljuje o preteklih bolečinah, saj so bila ta izražena na iskren in zdrav način. Preteklost je razrešena.

Naša srca se morajo vrniti v stanje "neprizadetosti" in tišine. Ponovno se moramo naučiti zaupanja v inteligenco srca, ki naj postane naš najpomembnejši kompas. Poskrbeti moramo zase, se povezati z ljudmi, ki nas sprejemajo takšne, kot smo. Biti iskreni do sebe in drugih. Biti sočutni do sebe in drugih. Povedati, kar nas muči in kar čutimo. 

Če si želimo živet zdravo, potrebujemo zdravljenje srca. Ko bomo pozdravili naša srca, se lahko vrnemo v svoja naravna stanja sočutja in brezpogojne ljubezni. 

Povzeto po: Waking Times

Preberite si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri