Slovenci smo skoraj popolnoma pozabili na svoje korenine in zato postali izjemno hlapčevski

“Če se zavedaš svoje vrednosti in korenin, te ne bo nihče zasužnjil ali speljal od bistva in prave poti," je na obletničnem koncertu ansambla Vedun poudarila dr. Mira Omerzel - Mirit.

Slovenci smo skoraj popolnoma pozabili na svoje korenine in zato postali izjemno hlapčevski (foto: Unsplash) Unsplash
13. 6. 2018

Kratek odlomek iz članka Zvočne korenine in bitnost slovanske ter slovenske duše, o 40 letnici ansambla Vedun (nekdaj Trutamora Slovenica, Truta), ki ga najdete v novi številki revije Sensa. 

Ansambel Vedun ne zdravi le z zvokom, pač pa poudarja tudi pomembnost rabe modrosti naših prednikov. Bolj kot kadarkoli, je danes pomembno, da se zavemo, od kod prihajamo. Kot je na obletničnem koncertu poudarila dr. Mira Omerzel - Mirit: “Če se zavedaš svoje vrednosti in korenin, te ne bo nihče zasužnjil ali speljal od bistva in prave poti.” Živimo v majhni in čudoviti deželi. Njeni prebivalci pa so žal skoraj popolnoma pozabili na svoje korenine in zato postali izjemno hlapčevski. Klanjajo se predvsem vsemu tujemu. V resnici pa živimo v prostoru, kjer se je v svetovnem merilu rodila glasba in kultura. Piščal iz Divjih bab štejemo med najstarejša glasbila pri nas in v svetu. Mirit jo je pomagala oživeti skupaj s slovenskimi arheologi. Na naših tleh je torej nastajala zgodovina svetovne glasbe! Kje pa smo danes? V popolnem razkulturjenju in zvočnem onesnaženju, kjer velja le še cenena zabava. Kdo še pozna svoje duhovno izročilo in svoje tisočletja dedovane pesmi? Ko govorimo o glasbi prednikov, seveda ne mislimo na harmoniko ali polko, ki je prišla k nam pred nekaj desetletji. Kar danes velja za slovensko glasbo, niti ni naša kultura, je povedala Mirit na slavnostnem koncertu.

Slavnostni koncert ansambla Vedun je pomenil tudi upor današnjemu stanju in sistemu. Bil je poklon staremu znanju, ki je nekoč živelo tukaj. Hkrati pa kvantni skok vseh prisotnih. Ob močno transformacijski energiji se je zavest lahko močno razširila. Ko se zavest širi, vidimo, slišimo in občutimo bolje. Dobimo nenadne uvide, kako nekaj storiti, dojamemo svoje napake in jih popravimo. Ob zvočni preji različnih kultur in predvsem slovenskih in slovanskih zvokih, so naše duše začutile, kdo smo v svoji biti. V duši spijo vsi spomini, le obuditi jih je potrebno. Hvala Vedunu, ki je na koncertu odklenil zaprte in zaprašene karmice naše zavesti ter našega praspomina.

Celoten članek si preberite v aktualni številki revije Sensa

Poglejte si še: Ubrana sozvočja in kirurški zvok za ravnovesje in srečo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri