5 najbolj strupenih čustev

Vemo, da nas določena čustva utrudijo, a ne le psihično, čustva vplivajo tudi na fizično telo ter določene organe. 

5 najbolj strupenih čustev (foto: u) u
23. 8. 2019

1. JEZA

Kadar smo jezni, pride do zastoja v delovanju jeter. Vsi poznamo izraz "Gre mi na jetra", ki izhaja prav iz zavedanja, da jeza vpliva na jetra. Tudi tradicionalna kitajska medicina uči o vplivu jeze, ki se useda na jetra. Občutek jeze torej onemogoča normalno delovanje jeter, ki čistijo našo kri. Če so jetra blokirana z jezo, smo zastrupljeni. 

2. ŽALOST

Žalost onemogoča normalno delovanje naših pljuč - drugi organ zadolžen za razstrupljevanje. 

Kako dihate, ko ste žalostni? Globoko in sproščeno? Nikakor! Dihate plitko in ste v krču. Žalost nas duši. Prav tako pa vpliva na naše debelo črevo, zato imamo takrat lahko težave s prebavo in smo zaprti. Posledica je, da se v telesu zadržujejo strupi, katere nismo izčistili z dihanjem ali iztrebljanjem. Kri ne dobi dovolj kisika, v njej se zadržuje preveč ogljikovega dioksida, smo zakisani, preprečen je prenos pomembnih hranljivih snovi, lahko pa se zgodi tudi, da se nekatere celice prilagodijo delovanjo brez kisika in tako nastanejo rakave celice. 

3. STRAH

Strah vpliva na ledvice - tretji organ za rastrupljevanje. Ledvice in sečni mehur sta najbolj pod vplivom strahu. Poznamo izjave kot so "zmrznil je od strahu", "pobledel je od strahu". To se zgodi, ko se ledvice od strahu skrčijo in pride do zastoja v filtriranju in čiščenju krvi. Posledica je motnja cirkulacije, ki dovede do ledenih rok in nog. Če strah traja dlje časa, so posledice nekoliko težje. Ledvice nadzorujejo tudi mišice vratu sečnega mehurja in anusa. Če so te mišice blokirane od strahu, pride do popuščanja in nemoči kontrole mišice zapiralke in tako lahko uide blato ali seč brez nadzora. Od tod tudi izraz: "Polulal se je od strahu."

4. ZASKRBLJENOST

Skrbi nas neposredno zastrupljajo. Zaskrbljenost prvenstveno vpliva na prebavo - na želodec, vranico in trebušno slinavko. Večkrat lahko slišimo, da ima nekdo krče od skrbi. Ko smo polni skrbi, so prebavni organi v krču in ne morejo opravljati svoje naloge. Če smo zaskrbljeni, lahko tudi najbolj zdrava in kvalitetna hrana postane strup, saj je se nepravilno prebavlja, vre v prebavnem sistemu ter ostaja nakopičena v zakrčenih organih. Na pol prebavljena hrana predstavlja odlično podlago za patogene organizme in njihove odpadne prozivode, ki nas zastrupljajo. 

5. POHLEP

Kaj pa pohlep? Strupene vplive pohlepa občutimo v vsakodnevnem dogajanju, tako pri sebi kot v svetu. Za pohlepne ljudi pravimo, da so "trdega srca". Pohlep uničuje srce in tanko črevo. Želja za vse večjim in večjim bogastvom se odraža v aritmijah in nepravilnostih v delovanju srca. Pohlep tudi ustvarja vsa ostala, prej omenjena, občutja. Pohlepni ljudje živijo v stalnem strahu, da jim bo nekdo nekaj vzel, so v skrbeh, jezi in tudi žalosti. 

Omenjena čustva so temeljna osnova za večino bolezni, ki jih danes poznamo. Seveda bi jim lahko dodali še občutek krivde, ljubosumje, sram ipd. 

Ko se omenjena čustva pogosto in nenehno ponavljajo, zastrupljajo organe, ustvarjajo šibke točke in neravnovesja. Pri večno žalostnih se pojavjo kronične težave z dihanjem (atma, bronhitis), pri večno zaskrbljenih težave s prebavo, pri vedno jeznih in razočaranih, težave z jetri, pri večno prestrašenih težave s sivimi lasmi, težave z organi za reporodukciji, težave cirkulacije in vnetja mehurja itd. 

Zato je tako pomembno, da se očistimo in zavestno predelamo čustva ter jih ne potiskamo vase! Le tako lahko v organih ponovno vzpostavimo nemoten pretok energije, ki nam bo omogočil zdravje.  

Vir:  udruga-bas.hr / savjetnikuspjeha.com

Poglejte si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri