Ne zamudite: V tem tednu nas čaka najsvetlejši meteorski dež stoletja!

Ne zamudite opazovati čudovite nočne predstave, ki bo postregla z na tisoče padajočimi zvezdami.

Ne zamudite: V tem tednu nas čaka najsvetlejši meteorski dež stoletja! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2017

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli.

Meteorski dež, ki bo nastopil 12. avgusta 2017 ne bo običajen. Astronomi predvidevajo, da bo to najsvetlejši meteorski dež. Utrinki bodo osvetlili nočno nebo, nekatere pa bo mogoče videti celo čez dan!

Ne zamudite, saj boste na tako svetel meteorski dež čakali še naslednjih 96 let... 

Kdaj bo najboljši čas za opazovanje? 

Meteorski dež lahko opazujemo med 9. in 13. avgustom. Vrhuncu pa bomo priča v noči iz 12. (sobota) na 13. avgust (nedelja). Najboljši čas za opazovanje pa je tik pred jutranjim svitom. 

Vremenska napoved za prihajajoči vikend je trenutno optimistična, zato upamo na jasno nebo. Dan prej se dobro naspite, da boste lahko budni, najdite si prostor, ki je čim bolj stran od mestnih luči. Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.

Pravijo, da imajo utrinki tudi moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in osvetljujejo našo pot. Morda je prav to priložnost za premislek o spremembah v življenju in uresničitvi novih ciljev. Opazujte jih sami ali v družbi ter ne pozabite, da si z vsako padajočo zvezdo nekaj močno zaželite.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri