Muladhara čakra je temelj

Prva čakra – muladhara (mūla = korenina, izvor, bistvo; ādhāra = osnova, temelj) je temelj, iz katerega se vzpenjamo po lestvi čaker, je korenina, iz katere črpamo hrano za svoj duhovni razvoj, saj leži na najnižji točki hrbtenice, tudi njeno ime govori o njeni vlogi: korensko središče.

23. 12. 2015

Podobno kot ustvari telo matere osnovne pogoje za rast zarodka, predstavlja muladhara čakra temelje in izhodišče za naš duhovni razvoj.

Vsakdo občuduje liste in cvetove rastline, a le redki se zavedajo korenin, ki počivajo skrite v temi zemlje. Toda prav korenine predstavljajo temelj vegetacije. Kalček dobiva iz hrane, ki jo črpa iz korenin, moč, da prodre skozi mračno zemljo in v neprestani rasti proti soncu cveti, daje sadove in semena. V muladhara čakri je zakoreninjena kundalinišakti (duhovna energija). Vendar je ujeta v globok, negiben spanec. Ko razvijemo uspavan potencial muladhara čakre, se lahko prebijemo do svetlobe spoznanja in znanja ter užijemo sadove samouresničenja.

Sedež nezavednega, preteklih karm in spečih sposobnosti

V muladhara čakri počivajo karme naših prejšnjih življenj, iz njih izhajata sreča in nesreča v našem sedanjem življenju (prarabdhakarma). Vsaka usoda v muladhara čakri je kot seme; vsako dejanje, ki smo ga naredili ali ga delamo, je kalček, ki bo nekoč gotovo pognal. V vsakem življenju posejemo številna semena, ki rastejo in se razmnožujejo. Sčasoma se iz njih razraste gosta in nepregledna džungla.

Muladhara čakra je sedež nezavednega. Podobna je zaprti, temni kleti in le slutimo lahko, kaj vse se skriva v njej; mogoče dragulji, mogoče pa strupeni škorpijoni in kače. Dokler kača spi – je v stanju nezavednega – je videti popolnoma mirna in nenevarna. Ko se zbudi, pa je lahko izredno grozeča in nevarna. Z aktiviranjem muladhara čakre se lahko pojavijo lastnosti, ki jih nismo pričakovali in nas razburijo – uničujoč bes, goreča strast, brezmejne želje ali globoke zamere. Lahko pa občutimo tudi prečudovite občutke osvoboditve, veselja, harmonije in bližine Boga. Vse te izkušnje nas čakajo, ko odpremo vrata nezavednega in ga osvetlimo s svetlobo spoznanja. Ko v muladhara čakri spoznamo svojo resničnost, se lahko v trenutku spremeni naše celotno videnje sveta.

Pri tem se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo bolje, če se ne bi dotikali nezavednega in ne bi brskali po preteklosti? Odgovor je ne, ker se lahko osvobodimo le, če osvetlimo vse, kar nosimo s seboj od začetka svojega obstoja. Nadaljnji duhovni razvoj je mogoč šele takrat, ko obdelamo in očistimo vse, kar se je v nas nakopičilo, in odstranimo ovire iz preteklosti. Le z jasnim pogledom lahko prepoznamo pravo pot, ki nas vodi do uresničenja.

Atlas čaker

Odgovorni nismo le za vse, kar storimo, temveč tudi za to, česar ne storimo. Vsakdo je kdaj v življenju postavljen pred izbiro, ali se bo soočil z vsebinami nezavednega, jih obdelal in razrešil ali pa bo še naprej ostal ujet v kolo usode. Joga je pot, da naredimo ta odločilni korak popolnoma zavestno. Na tej poti pa je bistvenega pomena vodstvo prosvetljenega duhovnega učitelja, ki je ves ta proces že uspešno opravil, saj pozna nevarnosti in prepreke, ki prežijo na naši duhovni poti, razume naša čustva in naša stanja. Lahko nas opozori, nam svetuje in pomaga, ko sami ne znamo nadaljevati.

Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda, avtor sistema Joga v vsakdanjem življenju

Celoten člabek lahko preberete v tiskani številki revije Sensa december/januar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri