Ljudje so v stresu in depresiji, ker morajo spremeniti svoje navade

V trenutnih časih, ko kriza vse bolj povzroča številna psihična obolenja, ko se ljudje vedno bolj izgubljajo v nesmislih te družbe in izgubljajo stik s seboj, je pomembno, da se vedno bolj obračajo k eni in edini zdravi alternativi – delu na sebi.

Ljudje so v stresu in depresiji, ker morajo spremeniti svoje navade (foto: profimedia) profimedia
26. 12. 2017

Ljudje postajajo vse bolj zavestni, da zdravniki ne morejo vedeti vzrokov za težave, če se v njih ne poglobijo. Ne morejo najti vzrokov bolezni, če zanemarjajo bolnikova čustva, misli, izkušnje, travme, navade, prehrano itd. Vse bolj postaja jasno, da je glavni cilj farmacevtskih industrij zaslužek in ne zdravje ljudi.

Leta 2013 so v Veliki Britaniji zdravniki dobili zeleno luč za izdajanje »receptov« za knjige za samopomoč, da bi zmanjšali potrebo po tabletah za lajšanje lažjih psiholoških težav vključno z anksioznostjo, tesnobo, napadi panike ali depresijo.

Vladimir Gruden je hrvaški zdravnik in znanstvenik, profesor medicinske psihologije na medicinski fakulteti v Zagrebu, ki podaja svoje mnenje. "To je v vsakem primeru dobro, a najbolj pomembno je, koliko so ljudje disciplinirani in pripravljeni, da bi to sprejeli, saj vsaka knjiga in vsako zdravljenje zahteva napor s spremembo obnašanja in odnosa, a ljudje so preveč »udobni« in želijo hitro instant rešitev."

Literatura bi se morala brati z enim samim smislom, da ljudem vrača samospoštovanje, vero vase, da se spremenijo in rastejo. Ljudje so pobegnili v bolezen, ker jim je življenje postalo pretežko. Sprašujejo se, kdo jih bo vodil, kdo jim bo pomagal. Potrebujejo ozavestiti, da so sami sebi svoji zdravniki in terapevti ter da je vse, kar doživljajo negativnega, opozorilo, da nekaj izboljšajo, je mnenja hrvaški zdravnik. 

A dandanes je tudi na področju samopomoči in samozdravljenja masa informacij, ki lahko zmede človeka, ko se odloča, kako in kam.

Sanja Unković, aromaterapevtka in terapevtka karmičke diagnostike, ki ima v svojem arhivu preko 1000 knjig, ki se jih lahko uporabi kot samopomoč, meni, da je v tem žanru tako, kot v vsakem, obstaja “vse mogoče”.

Unkovićeva pravi, da je pomembna širjava zavesti pri osebi in koliko ta oseba dovoli, da poskusi nove stvari. Vsakdo lahko najde svojo knjigo in način samopomoči. Ne obstaja knjiga za vse. Morda je za nekoga v danem trenutku sveta Louise L. Hay, če prebira Echkarta Tolle-ja ne ve, kaj je prebral, če bere Lazareva pa bo knjigo zaprl po nekaj straneh, ker je enostavno ne mora brati. Odvisno torej od stanja zavesti in vibracije človeka, glede na katero bo tudi privlekel določene knjige (ali terapije), ki vibrirajo podobno kot on sam.

Ljudje so pogosto mazohisti 

Po drugi strani pa morajo ljudje sprejeti nasvete, usmeriti pozornost v to, kako bodo sami rešili stvari. Morajo postati pobudniki in delavci, ne samo iskati pomoč od zunaj. Od zunaj lahko dobijo nasvete in podporo, a odločitev in glavno orodje je v njihovih rokah.

Ko se pojavi bolezen ali drugo »zlo« je to prisila za spremembo, da prevzamemo nove oblike obnašanja, mišljenja, čustvovanja, delovanja, prehranjevanja... In to je tisto, kjer največ ljudi pogori.

Doktor in profesor Gruden pravi: »Ljudje so v stresu in depresiji, ker morajo spremeniti svoje navade.«

Vir: atma.hr

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri