Komu izkazujete naklonjenost?

Obstajajo posamezniki, ki jih še prav posebej privlačijo tisti, ki ne kažejo popolnoma nikakršnega zanimanja za njih. Tisti, ki pa temu posamezniku izkazuje naklonjenost, je zanjo nezanimiv in dolgočasen.

4. 7. 2013

To so osebe, ki nimajo stika s samim seboj in zelo malo ali pa nič samospoštovanja. Mislijo, da bodo s tem, ko bodo osebo, ki je nezainteresirana, pripravili do tega, da se zagleda v njih, dobili potrditev, da nekaj veljajo oziroma da bodo na tak način dobili občutek, da so nekaj vredni.

Ko jim po mesecih osvajanja uspe osvojiti »nezainteresiranca«, kar naenkrat vse izgubi svoj čar – ta oseba se jim ne zdi več privlačna in rečejo si, da šele zdaj vidijo, da to ni to. Seveda je za tega drugega to šok in ga prizadane, vendar najbolj trpi oseba, ki se vrti v začaranem krogu osvajanja in opuščanja - ko osvoji enega, gre že naprej v lov za drugim. Potrebuje namreč ponovno potrditev, da je nekaj vredna. Za samozavest pa velja, da jo lahko zgradimo le sami, zunanje potrditve nam je ne morejo dati.

Rešitev iz tega začaranega kroga je, da se posameznik sprejme takšen kot je, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Z razumevanjem sprejme, da je včasih tudi slabe volje, žalosten in jezen, pa se ima kljub temu rad. In ko si enkrat zgradi samospoštovanje, ko se zaveda, koliko je vreden, takrat ne potrebuje več potrditev od zunaj, ker sam ve, koliko je vreden.

Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri