Dramo si ustvarjamo sami... Kako se je osvoboditi?

Ljudje, kraji in stvari so samo pripomočki za dramo, ki si jo ustvarjamo... da, sami. Spreminjati hočemo druge, da bi nam bilo lažje, ampak tako se ne moremo ozdraviti. Preberite, kako ustvariti plodno notranje in zunanje okolje, ki bo pripomoglo k našemu celjenju in osebni rasti.

Dramo si ustvarjamo sami... Kako se je osvoboditi? (foto: Unsplash) Unsplash
13. 8. 2019

Vse, s čimer se nismo pomirili, vse, česar še nismo oprostili, lahko služi kot pripomoček za dramo.

Ozdravimo pa se lahko le tako, da pretrgamo krog škodljivih vzorcev, postavimo zdrave meje, se spoprijateljimo s svojo preteklostjo in se naučimo čim bolj mirno živeti v tem trenutku.

Če ostajamo v enakih okoliščinah in upamo, da se bodo spremenile, ne moremo rasti. Zorimo in učimo se le tako, da stopamo iz svoje cone udobja, da zavestno zapuščamo stare vzorce (in po potrebi tudi ljudi, ki nas ne spodbujajo v času transformacije). Odločitev je naša.

Neka oseba, situacija ali določen kraj, t.i. 'pripomočki' lahko v nas vzbudi neprijetne občutke. Mi smo tisti, ki tej stvari ali temu človeku podelimo moč. Mi smo tisti, ki reagiramo nanjo. Stvar sama po sebi nima nič pri tem. Če nas, na primer, jezi neenakost med revnimi in bogatimi in druge nepravičnosti na svetu, nas to v resnici uči, da sami nismo dovolj aktivni pri prizadevanjih za izboljšanje družbe.

Osebno dramo lahko premagamo, če se zavedamo dvojega:

1. Situacija se bo ponavljala dokler ne usvojimo lekcije

Če lekcije ne bomo sprejeli in se iz nje ničesar naučili, se nam bodo vedno znova dogajale iste stare zgodbe. Ko bomo enkrat le zbrali pogum in presekali zlovešči krog, ko se bomo zavestno odločili narediti nekaj drugače, bomo zaživeli v drugačni luči.

Na primer: če žensko privlačijo moški, ki so uspešni v poslu, a nimajo časa zanjo, se počuti nezaželeno. Če gre globlje vase, lahko spozna, da se v resnici ne postavlja na prvo mesto oziroma, da se ne ceni dovolj, da bi zahtevala ob sebi nekoga, ki ji bo z veseljem namenjal svojo energijo in ljubezen.

Če se posvetite sebi in počnete stvari, katere vas navdajajo z veseljem, boste bržkone privlačili osebo, ki je dovolj ljubeča in pozitivno vpliva na vaš razvoj.

2. 'Pripomočki' nam lahko pomagajo razumeti naše nezadovoljene potrebe

Ljudje različno vplivajo na nas. Nekateri nas v hipu razbesnijo, drugi nas sami po sebi navdajajo z mirom. Ob določenih osebah se počutimo ničvredno, napadeno, spregledano, zavrnjeno … ob drugih pa pomembno, navdahnjeno, radostno. Prav vsi te ljudje in odtenki so pomembni, saj nam vsak nekaj sporoča.

Na primer: če vam da šef konstruktivno kritiko, se vam prvi hip zdi, da vas je napadel, vaš ego je na dnu, počutite se ničvredno … ne opazite, da je kritika dobronamerna in da vas je hotel šef samo spodbuditi, da boste prihodnjič nalogo bolj uspešno opravili. Vprašajte se, zakaj ste se počutili tako, kot ste se? Ker ste morda preveč kritični do sebe? Ali pa vas je sram, kadar ne dobite pohvale, ob kateri ste odraščali? To lahko pomeni, da potrebujete eno samo stvar: pohvaliti morate znati sami sebe. Odobravati morate sami sebe.

Če boste ljubeči do sebe tudi v trenutkih, ko niste super uspešni, boste kmalu opazili, da zunanji faktorji ne bodo več igrali tako velike vloge pri vplivu na vaše počutje.

Naslednjič, ko boste soočeni s podobno zgodbo, ki se bo v vašem umu začela hitro spreminjati v dramo, preusmerite fokus iz žrtve, ki je nebogljena in zaničevana, v radovednega opazovalca: poglejte globlje vase in skušajte spoznati, zakaj vas določena stvar tako vznemiri.

Če poskrbite za svoje potrebe, ne boste tako osredotočeni na druge. Mirni boste in prisotni v trenutku.

Vir: Tiny Buddha

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri