Denar je lahko lep, če...

Z denarjem ni nič narobe. Še več, indijski mojster Osho celo pravi, da revni ljudje ne morejo doživeti razsvetljenja - niso izkusili življenja v svoji polnosti, kako bodo doživeli njegov vrhunec? Preberite si o duhovnem pomenu denarja in o praktičnih trikih do ustvarjanja bogastva.

Denar je lahko lep, če... (foto: profimedia) profimedia
19. 7. 2017

Osho: Reven človek ne more spoznati meditacije, razsvetljenja

Kontroverzni mistik Osho, ki je med drugim začel z zdravljenjem kolektivne nevroze na področju denarja in spolnosti, je dejal, da revni človek ne more spoznati meditacije, ne more spoznati razsvetljenja.

Revni človek - človek ki se odreka bogastvu - ne izkusi življenja v svoji polnosti, ne spozna vseh njegovih dimenzij, ne odpre se njegovemu toku. Za meditacijo potrebuješ oči, ki ti jih da denar.

"Življenje potrebuje denar, ker življenje potrebuje ugodje, življenje potrebuje dobro hrano, življenje potrebuje dobre obleke, dobre hiše. Življenje potrebuje lepo literaturo, glasbo, umetnost, poezijo. Življenje je širno! In človek, ki ne razume klasične glasbe je reven. Gluh je. Lahko sliši - njegove oči, njegova ušesa, njegov nos, vsi njegovi čuti so medicinsko povsem normalni, toda metafizično ..."

"Nisem proti denarju, nič ne morem reči proti njemu. Govorim o tebi in tvoji posesivnosti, ne o denarju. Denar je lahko lep - če ni posedovan, če ne postaneš obseden z njim. Lahko je lep. Denar je kot kri, ki kroži po telesu: v telesu družbe kroži denar, je kri. Družbi pomaga biti obogatena, biti živa - vendar je kot kri. 

Indija ima dve vrsti ljudi: reveže in askete. Oba tipa sta napačna, bolna, abnormalna, nevrotična.

Moraš imeti denar, zaslužiti denar, proizvajati denar - in ga uporabljati. Imeti ga moraš, da ga porabiš in porabiti ga moraš le, da bi ga imel; postane krog. Potem je človek oboje, revež in asket obenem. Ko si revež in asket naenkrat nisi niti revež niti asket, preprosto uživaš v vsem, kar ti denar nudi.

Denar lahko nudi mnogo stvari in denar ne more nuditi mnogo stvari; ko ga uporabljaš veš, kaj denar lahko nudi. Denar lahko nudi vse, kar je zunanje - stvari sveta, nič ni narobe z njimi. Nič ni narobe, če imaš lepo hišo. Nič ni narobe, če imaš lep vrt - denar ti lahko to nudi. Vendar ti denar ne more nuditi ljubezni, preveč bi bilo to pričakovati od ubogega denarja. 

Pričakovati moraš le tisto, kar je lahko pričakovano, ne smeš se premikati v nemogoče. Samo prositi ubogi denar, da ti da ljubezen - ubogi denar tega ne more narediti. Vendar ni nič narobe, ne jezi se na denar! Ne zažgi ga in ne vrzi ga v reko ter se odpravi v Himalajo. Prosil si za nekaj, za kar razumni človek ne bi nikoli prosil - nespameten si, to je vse. Nič ni narobe z denarjem."

Kako do veliko denarja: 10 pravil

  1. Ne zapravljaj, kot da si že bogat.
  2. Naredi finančni načrt.
  3. Vedno imej finančno rezervo za nujne primere.
  4. Ne odlašaj z organiziranjem svojih financ.
  5. Ne pritožuj se nad krizo, visokimi cenami, itd. Bodi predan svojemu cilju.
  6. Načrtuj dolgoročno - zagotovi si, da se boš lahko v starosti brezskrbno obrnil vase in se posvetil duhovni pripravi na smrt - brez finančnih skrbi.
  7. Tvoje investicije naj bodo raznolike - tako si zagotoviš prihodek v najrazličnejših razmerah.
  8. Avtomatiziraj svoje finance - tako lahko lažje obvladuješ svoje šibkosti.
  9. Do svojega finančnega stanja razvij občutek odgovornosti - le sam lahko poskrbiš zase.
  10. Ne pusti se vplivati drugim ljudem - ravnaj se po svoji intuiciji in vrednotah.

In še zlato pravilo: Če ustvarjaš vrednost, dobiš vrednost. 

Ustvarjaj, pomagaj, deli. Tako energija teče skozte, ne blokiraš je. Če energija nemoteno teče, boš vedno preskrbljen. Bodi sočuten do sobitij, pomagaj in vedno deli, kar imaš. Tako se ti ni treba bati pomanjkanja.

Napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri