Čustvene bolečine ne moremo pregnati z alkoholom in opijati

Včasih je bolečina nevzdržna. Nagnemo kozarec, dva, tri. Steklenico. Dve, tri. Postanemo prijetno omotični in vse se zdi oddaljeno. Nič nas zares ne doseže, nič več ne boli. Ampak bolečina je še vedno v nas … in zopet bo prišla na plan, ker je nismo odstranili, ampak le začasno utopili.

Čustvene bolečine ne moremo pregnati z alkoholom in opijati (foto: Unsplash) Unsplash
16. 8. 2019

Otopelost ni rešitev. Ne moremo iti skozi življenje omotični zaradi substanc, ki jo začasno potisnejo na stran. Beg v opijanje ni pravi izhod iz situacije. Bolečina nas bo slej ko prej spet dohitela in potrebovali bomo vedno več zastranitev, vedno več alkohola, drog, tablet... Na koncu bomo še bolj izmučeni, še bolj oddaljeni od sebe in naše zdravje bo na nitki. Prevevalo nas bo obžalovanje, čutili bomo sram in naša ranljivost bo večja kot kdajkoli prej. Je vredno iti tako daleč? Bolje se je soočiti s tistim, kar nas teži, najti vir problema in se posloviti od bolečine za vedno.

Omamljanje je le začasna rešitev. Kadar bolečino na hitro 'pozdravimo' z alkoholom, se zgodi naslednje: najprej nas omami in za nekaj trenutkov se počutimo lažje. Potem bruhne na plan v obliki jeze, agresivnosti, žalosti ali obupa.

Ko vas prime, da bi težavo pomaknili v ozadje z neko zdravju škodljivo substanco, se raje poslužite tehnik, ki bodo preusmerile vašo pozornost. Izberite kaj od naštetega:

  • Sprehod v naravi
  • Pogovor s prijateljem
  • Tek 
  • Slikanje
  • Fotografiranje
  • Joga
  • Meditacija
  • Pisanje dnevnika
  • ...

Če bežimo od problemov, jim nikoli ne bo konca

Obračamo se na vse strani, bežimo pred odgovrnostmi in pred samim seboj, pretvarjamo se, da se vse v redu … dokler ne naredimo kakšne traparije, ki nas strezni. Za nekatere je to fizična poškodba, bolezen, uničenje doma, odnosov, kariere ipd …

Ni vam treba čakati, da dosežete dno in da nimate druge izbire. Še prej lahko ozavestite svoj problem, ga sprejmete in začnete korak za korakom zavestno delati na izboljšanju situacije. Potrebna je velika mera iskrenosti do sebe in zavedanje, da se da z močno voljo streti tudi najtrši oreh. Zelo pomaga, če poiščete pomoč v obliki terapevta, terapevtske skupine, bližnjih, lahko se zatečete tudi v literaturo, v naravo ipd.

Celjenje se lahko začne, ko boste globoko v sebi pripravljeni na ta odločilni korak, da spremenite življenje. 

Ni vam treba trpeti

Ni vam treba živeti po starih vzorcih! Dovolite si želeti več. Zavedajte se, da ste pomembni in da vas je škoda. Morate se imeti radi. Dovolj radi, da ne boste več pustili umu, da vas zapelje na stranski tir. Da vas uničuje. Morati si zaupati in biti samozavestni. Kljub sramu in obžalovanju. Če si dovolj močno želite, da bi se vaše življenje zasukalo na boljše, se tudi bo – ker boste sami ustvarili preporod.

Preden lahko opustite bolečino, morate najti njen izvor

To je lahko dolgotrajen in mučen proces, a je vredno – na koncu vas čakata odrešitev in svoboda. Da bi odkrili vzrok bolečine, se morate poglobiti globoko vase, v svoje otroštvo, v vzorce obnašanja, ki ste jih opazovali in prevzeli v družini, v miselne vzorce, ki so se vam vsadili globoko v um še preden ste se dobro zavedali, da se to dogaja. Pišite! Sprostite vse spomine na papir, morda se vam utrne, kje je srčika problema. Pogovarjajte se. Odprto in brez predsodkov. Izmenjajte mnenja s tistimi, ki so bili priča težavnim situacijam. Ko boste svojo bolečino razumeli, jo boste lahko lažje sprejeli in nadomestili nezdrave vzorce  z zdravimi.

Mnogo oseb, ki so prestale zdravljenje od zasvojenosti z alkoholom ali drogami poroča, da je bila pot naporna, obenem pa se zavedajo, da je bila streznitev najboljša odločitev v njihovem življenju. Dovolili so si, da se odzravijo in na novo rodijo – da zaživijo, kot si zaslužijo. Da so notranje mirni in srečni. Ne dovolijo več bolečini, da bi jim ukazovala.

Zberite pogum in se soočite sami s seboj. Ni vam potrebno več bežati.

Vir: Tiny Buddha

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri