9 miselnih vzorcev, ki se jih morate znebiti

Saj veste, da so misli izjemno močna sila. Vsi tudi vemo, da z veliko močjo pride velika odgovornost, zato je pomembno, da naše misli delujejo v pozitivni smeri.

9 miselnih vzorcev, ki se jih morate znebiti (foto: unsplash) unsplash
30. 6. 2019

Žal nas načeloma nihče ni naučil, kako pomembno je, kaj in kako razmišljamo. Brez zavedanja moči misli pa bomo težko uspešno krmarili skozi življenje, naš um pa bo hitra žrtev manipuliranja, stresa, prestrašenosti in strahov.

Da bi ukrotili svoj um in uporabili njegov potencial v pozitivno smer, je pomembno, da se zavedamo svojih miselnih vzorcev.

Sledi 9 pogostih mislenih vzorcev, zaradi katerih se v življenju zataknemo in nam tako onemogočajo napredek ter srečo. Dobro bi bilo, da se jih znebite. 

1. Igranje žrtve

Krivimo druge za težave ali pa smo neizprosni do sebe. Ne prevzamemo odgovornosti zase. Želimo se smiliti ljudem. Vedno znova ponavljamo na glas ali v mislih, da se nam godi krivica v življenju. 

2. Filtiranje dejstev

To pomeni, da je naše mišljenje zelo selektivno in ozko, da ne znamo poslušati in gledati širše slike. Pozorni smo le na nekaj stvari v zgodbi in si nato ustvarimo svojo popačeno sliko, ki je lažna. 

3. Primerjanje z drugimi

Primerjamo svoje življenje in situacije z drugimi. Čutimo zavist in ljubosumje ali pa sram, da ne živimo kot nekdo drug. Tekmujemo z drugimi in tako izgubljamo svojo lastno pot.

4. Obsojanje drugih

Nenehno govorimo ljudem, kaj bi morali početi in kako naj bi nekaj naredili. Avtomatično predvidevamo, da je nekdo nekaj naredil, brez da bi se prej prepričali o tem ali vprašali. Obsojamo ljudi, ki jih v resnici ne poznamo, na podlagi fizičnega izgleda ali stereotipov.

5. Potreba po imeti prav

V umu si ustvarimo prepričanje, da imamo prav, ostali pa narobe ter ne dopuščamo drugačnih mišljenj. Smo netolerantni do drugačnosti. 

6. Nenehna zaskrbljenost

V glavi imamo vse mogoče slabe in ponavljajoče se scenarije in smo zato nenehno v stresu. Zaradi konstantne zaskrbljenosti in ”kaj pa če” miselnih vzorcov, ne moremo živeti v sedanjosti.

7. Polni pričakovanj

Naš um nam ves čas govori, kako naj bi bilo. Ne sprejemamo stvari v življenju, kakršne so. Ne sprejemamo danega trenutka in ne dopuščamo možnosti, da se stvari zgodijo drugače od naše fiksne slike v mislih.

8. Potreba po potrjevanju

Imamo občutek, da potrebujemo potrdilo, pohvalo, nagrado za naše delo in smo žalostni, ko tega ne dobimo. Ves čas imamo občutek, da nam je svet nekaj dolžen.

9. Pričakovanje, da nas bodo vsi razumeli

Pričakujemo, da bodo vsi razumeli, kako se počutimo, kaj mislimo in čutimo ter da smo nerazumljeni.

Vse miselne vzorce se lahko spremeni in transformira, ko postanemo zavestni, da jih nosimo v sebi. Pomagamo si lahko tudi z meditacijo, zapisovanjem misli in krativnimi aktivnostmi, ki bodo spremenila te nebodigatreba mislene vzorce.

Bodite vselej pozorni, kaj mislite. 

Vir: foreverconscious.com

Preberite si še: 

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri