7 težav, ki jih bodo razumeli zelo občutljivi ljudje

Ljudje mislijo, da ste preveč občutljivi, a v resnici so le vaša čustva bolj intenzivna. Težje pozabite in se premaknete naprej, zato vam bo naslednjih 7 težav verjetno prav dobro poznanih.

Občutljivi ljudje razumejo (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2016

1. Konstruktivna kritika vam je popolnoma tuj pojem

Kritika je kritika. In kritika boli. Če ji rečejo konstruktivna kritika, to ne pomeni, da je zaradi tega sprejemljiva ali manj boleča. Prav tako ne pomaga kaj dosti, če ljudje ob kritiki rečejo "brez zamere" ali pa "eno manjšo opombo imam". Boli!

2. Razumete, da živite po dvojih merilih

Ker lahko enostavno in brez težav kritizirate druge, ne morete pa kritik sprejemati. Ta dvojna merila vam ljudje okoli vas neprestano očitajo, čeprav se tega sami prav dobro zavedate. Se pa zato lažje postavite v čevlje kritiziranega, ker pomislite, kako bi vas raztrgalo od znotraj, če bi morali sami slišati kaj takšnega.

3. Stvari razumete po svoje

Če vam nekdo reče, da ste videti utrujeni (pa s tem misli le, da imate morda za milimeter bolj priprte veke kot sicer), vi v tem slišite namig, da ste videti bolj grozovito kot kdajkoli prej in da ste po povrh vsega verjetno še bolni. Preusmerjanje v najbolj črn scenarij vam vsekakor ni tuje.

4. Kritični ste do sebe

Ironično, četudi težko prenašate kritiko, ste sami sebi največji kritik. Občutljivi ljudje imajo po navadi tankočuten ego in nestabilno samozavest, oboje pa si največkrat krhajo kar sami - pred ogledalom ali z mislimi.

5. Opazite malenkosti

Ste neverjetno dobri pri opažanju tudi najbolj nepomembnih malenkosti - od tega, da sogovorniku iz nosa kuka dlačica, do tega, da se mu je med pogovorom spremenil ton glasu. Bolje tudi začutite spremembe energije v prostoru - na primer, kadar vstopi nova oseba.

6. Solze so vam že popolnoma logičen telesni odziv

Ne jokate le od žalosti ali od sreče. Jokate tudi, ko ste navdušeni ali pa se samo spomnite na nek dogodek, ki je bil za vas tako ali drugače čustveno pretresljiv. Jokate ob žalostnih in veselih koncih filmov, ob čustveno nabitih zgodbah drugih ljudi, kakšno solzico pa potočite tudi ob zmagoslavnih trenutkih (ko kateremu od naših športnikov uspe odličen rezultat ali pa, ko se naš predsednik javno opraviči).

7. Imate prijatelje, ki vam ne vračajo toliko, kot vi ponudite

Močno čustveni ljudje dovolijo - običajno nezavedno - da se drugi ljudje priklopijo na njihova čustva in jih izkoriščajo za polnjenje svoje energije. Ker so čustveni ljudje tudi zelo empatični, so zato razumevajoči in kvalitetni poslušalci. A za svoje "delovanje" potrebujejo soljudi, običajno več kot ostali. Zato imate verjetno prijatelje, ki jih morate neprestano vi klicati in vabiti na druženje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri