5 korakov, kako postati dovolj dober starš

Postanimo bolj sočutni do sebe in prenehajmo se obsojati za slabe dneve v starševstvu. Z bolj pozitivnim in ljubečim odnosom do življenja, se bo okrepil tudi naš odnos z otroki hkrati pa bomo v starševstvu več uživali in se zabavali.

5 korakov, kako postati dovolj dober starš (foto: profimedia) profimedia
8. 8. 2017

1. Ni potrebno, da bi bili starši popolni in bi otrokom vedno morali dajati vse, kar potrebujejo in želijo. Bolje bo, da poskusimo razviti zavest, da je čisto dovolj, da smo dovolj dobri starši. Če si želimo postati dovolj dober starš, je to zdravo in spodbudno. Če pa si želimo postati popoln starš, pa ni. Dovolj dobri starši ne skrbijo preveč, če vsak dan ne gre tako, kot bi si želeli in si to tudi oprostijo. Tako kot na drugih področjih v življenju, so tudi v starševstvu vzponi in padci, zato se je pomembno prilagajati in se naučiti gledati na padce kot na priložnost za učenje in osebni razvoj.

2.  Naučimo se spremeniti negativna prepričanja o napakah, ki nas v starševstvu prepogosto omejujejo. Če gledamo na napake kot nekaj slabega, hitro začnemo razmišljati o sebi, da smo slabi in nesposobni starši. Če pa na napake gledamo kot na priložnost za rast in razvoj, se prej pomirimo in lažje najdemo rešitev za težave, ki so nastale.

3. Ne trošimo preveč energije in časa za razmišljanje o tem, kako bi bilo, če bi bili naši otroci drugačni - taki kot imamo v mislih starši. Včasih nas lahko otrokovo vedenje zelo jezi in frustrira, a če se bomo zavestno odločili in vsak dan namenili nekaj kakovostnega časa za svojega otroka, se lahko vedenje hitro izboljša. Če se med staršem in otrokom vzpostavi močan odnos, ima to zelo dober vpliv na samospoštovanje in izboljšanje vedenja pri otroku.

4.  Če opazimo, da se pretirano obsojamo za napake in si v svojem umu vrtimo neproduktivne misli kot so: »Nesposoben starš sem, slab sem, ne bo mi uspelo«, si postavimo spoštljivo in odločno mejo in recimo: »Ne bom si dovolil/a tega govoriti sam/a sebi.« Raje si postavljajmo spodbudna vprašanja kot so: »Kaj je v tej situaciji novega, kar moram razumeti? Kaj bi v težavnem trenutku potreboval/a, pa ne dobim? Kaj se lahko iz te situacije novega naučim? Kaj si želim? Kaj sem pripravljen/a narediti drugače, da stvari spremenim na boljše?«

5.  Postanimo bolj sočutni do sebe in prenehajmo se obsojati za slabe dneve v starševstvu. Z bolj pozitivnim in ljubečim odnosom do življenja, se bo okrepil tudi naš odnos z otroki hkrati pa bomo v starševstvu več uživali in se zabavali.

Napisala: Klara Bajec, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo ter avtorica e-knjige z naslovom: 5 razlogov, zaradi katerih se otroci neprimerno obnašajo

pozitivnostarsevstvo.com

Preberite si še: Slabo vedenje pri otroku pogosto izvira iz pomanjkanja čustvene hrane - potrebe po povezanosti

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri