3 prostori, kjer lahko najdemo sebe

Nekaj preprostih idej, ki nam lahko pomagajo pri iskanju samega sebe. 

3 prostori, kjer lahko najdemo sebe (foto: unsplash) unsplash
20. 10. 2018

Naloga vsakogar izmed nas je, da najde sebe. Kaj to pomeni?

To pomeni, da odkrijemo, kdo smo, od kod prihajamo, kam gremo in kaj je namen našega življenja. 

Vsakdo pa se zagotovo na neki točki počuti izgubljeno. Takrat se lahko počutimo depresivno, zataknjeno, zdolgočaseno, anksiozno, kot da živimo življenje na avtopilotu ali imamo občutek, da je vse skupaj brez smisla. 

Morda smo toliko dajali drugim ali pa jih poslušali, da smo popolnoma pozabili na sebe. Kdo sploh smo v svojem bistvu? Kako priti do smisla in odgovorov? 

Veliko ljudi se v takšnih trenutkih odloči, da bodo odpotovali v daljne in eksotične kraje; zato, da bi se našli. Naj bo to Indija, Afrika, Bali, morda celo Mount Everest. 

Potovanje nam zagotovo lahko odpre nove horizonte, načine razmišljanja in nam pomaga. Vendar ne potrebujemo nujno odleteti na Bali, da bi se našli. 

Težava s potovanjem (z namenom, da bi našli sebe) je - poleg časa, denarja, stresa s pakiranjem - da kamorkoli gremo, tam smo mi. Mi in vse naše vsebine, misli, vzorci, travme, potisnjena čustva, težave... Od svoje notranjosti ne moremo zbežati, če tudi gremo na drug konec sveta. Nikjer ne moremo zbežati pred seboj. 

Najbolj pogosto se ljudje "najdejo" potem, ko doživijo kakšno težko izkušnjo; kot je bolezen, nesreča, ločitev ali druga izguba. Bolečina nas namreč spreminja in prav zaradi težkih trenutkov lahko dojamemo, kdo smo, kaj je smisel življenja ter ustvarimo velike spremembe. 

Nekateri pa se odločijo za zavestno delo na sebi ali jim pri tem pomaga duhovni učitelj, da bi spoznali misterije življenja ter odkrili svoje poslanstvo. 

Na koncu pa mora vsakdo pri sebi opraviti svoje notranje delo. Odgovori na življenjska vprašanja torej niso 1000 kilometrov stran. Odgovori so na domačem vrtu vsakega posazmeznika. 

Pogljemo si "TOP" 3 prostore, kjer lahko pričnemo svoje iskanje samega sebe in ne vključujejo pakiranja prtljage ter vkrcavanja na letalo. 

1. Blizu vode

Rodimo se v vodi, naše telo je sestavljeno iz 75% vode. Z vodo smo globoko biološko povezani. Voda poveča naše sposobnosti, da se umirmo in osredotočimo.

Svojo harmonijo in mir lahko torej poiščete v svoji bližini; naj bo to ob potoku, reki, morju, jezeru... Prisluhnite žuborenju potoka, reke, slapov ali morskih valov. Stojte trdno na zemlji. Povežite se z vodo. Povežite se z naravo. Povežite se sami s seboj. 

2. V višavah

Splezajte na vrh gore, hriba (ali samo na strešno teraso bloka). Poglejte na življenje iz nove, višje perspektive. 

Morda opazite nekaj, kar niste še nikoli. Lahko vidite čudovite oblake in daljne pokrajine.

Ko gledate iz višav, lahko spoznate tudi svoje mesto v svetu, vidite širšo sliko in kar naenkrat spoznate, zakaj ste točno tukaj, kjer ste ter ugotovite, kam si želite. 

3. Na domači preprogi

Če želite najti sebe, je najboljši način preživljanje časa s samim seboj; s svojimi mislimi in s svojim dihom. Ne potrebujete jogijske blazine, lahko samo udobno sedite na stolu ali ležite v postelji ali na preprogi. 

Vdihnite in začutite svojo življenjsko energijo. Naj misli pridejo in gredo - brez vpletanja in sojenja. Dajte si nežnost in sočutje (ki ga dajte drugim tako zlahka, sebi pa ne). Dovolite si samo biti. 

Nato se lahko vprašate: 

  • Kdo sem?
  • V katerih stvareh uživam?
  • Kaj me razveseljuje? 
  • Po kom se zgledujem?
  • Kaj mi je pomembno?
  • Za čem trdno stojim? 
  • Kaj si zares želim od svoje prihodnosti? 

Naprosite za odgovore in prisluhnite tihemu šepetu. 

Ko odkrijemo, kdo smo, odpremo svoje srce neizmernim priložnostim in radosti. Končno si zaupamo in sprejemamo odločitve iz svojega centra. 

Seveda je iskanje sebe tako dolgo kot je življenje samo. 

A poskusite se povezovati s svojo dušo, telesom, umom in kozmosom nekje blizu vode, narave, na višjem ter skozi zavestno meditacijo. To vam bo zagotovo pomagalo najti pravo pot. 

themindsjournal.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri