Meteorski dež Perzej 10. - 13. avgust 2013

Med 10. in 13. avgustom bo viden meteorski dež Perzej, eden najbogatejših valov dežnih utrinkov, ki jih ulovi Zemlja. Preberite si, kako nastane meteorski dež (zvezdni utrinki) in zakaj avgustovskega meteorskega dežja vsekakor ne smete zamuditi. 

Opazovanje meteorskega dežja v avgustovskih nočeh. (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2013

Meteorski dež Perzej je eden izmed najmogočnejših in najveličastnejših rednih valov zvezdnih utrinkov. V eni uri "pade" s hitrostjo 59 km na sekundo kar 50 utrinkov, ki za seboj puščajo značilne dolge sledi. Imenovan je po ozvezdju Perzej, ki je njegov navidezni izvor. Viden je vsako leto med 10. in 14. avgustom.

Meteorski dež ali zvezdni utrinki nastanejo, kadar komet zaokroži okoli Sonca ter ob tem po svoji orbiti prši zaledenel, prašen drobir. Če Zemlja potuje skozi orbito kometa, bo viden meteorski dež, ki ga imenujemo tudi zvezdni utrinki, saj izgleda, kot da se z neba utrinjajo zvezde.

Meteorski dež prodre višje dele Zemljine atmosfere. Delci potujejo več 10.000 km na uro in pri tem se zaradi žgočega trenja z atmosfero vnamejo. Na višini 50 do 130 km nad zemeljskimi tlemi se večina meteoritov uniči, redki pa pristanejo na Zemlji ter ustvarijo čudovite kraterje.

Nezemeljsko kamenje je že od prazgodovine dalje središče duhovnega čaščenja ter osrednji oltar starodavnih svetišč.

Več o duhovnem pomenu meteorskega dežja.

napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri