2017 - leto sporov, pogajanj in osamosvajanj

15. 12. 2016
Deli
2017 - leto sporov, pogajanj in osamosvajanj (foto: profimedia)
profimedia

Kaj nam prinaša prihajajoče leto 2017?

Po napornem letu 2016 bo nepredvidljivi Uran še vedno krojil dogajanje v našem okolju in v naših zasebnih življenjih. Spremembe, ki že dolgo trkajo na vrata, a še niso postale realnost, se bodo letos še intenzivneje poskušale uveljaviti tako na svetovnem političnem in gospodarskem področju kot v naših zasebnih življenjih.

Izboljšanje bo odvisno zgolj od nas samih

Leto se bo začelo z obetavno opozicijo med Jupitrom v diplomatski Tehtnici in spontanim in radikalnim Uranom v Ovnu, ki prinaša veliko priložnosti za pozitivne rešitve, a obenem tudi presenetljive rezultate, ki ne bodo nujno pozitivni. Ta aspekt opozarja, da je pravzaprav veliko odvisno od nas samih. Če bomo ostali pozitivni in merili k višjim moralnim ciljem, se bodo nepredvidljive okoliščine obrnile v naš prid, v nasprotnem primeru pa lahko hitro zdrsnemo v negativno polje prelaganja odgovornosti, krivde, očitkov in zamer. Omenjena opozicija bo aktualna vse do marca in pozneje septembra in oktobra. V tem času imamo vsi skupaj priložnost narediti več za izboljšanje svojih življenj, za opozarjanje nase in na svoje potenciale, za večjo neodvisnost in svobodo ter za razvijanje svojih najboljših lastnosti in sposobnosti.

Nepredvidljivost in poskusi dialoga

Na družbeno-političnem področju, ki s terorističnimi napadi čedalje bolj vdira v naša zasebna življenja, opozicija med Jupitrom in Uranom prinaša nove nepredvidljive dogodke, a obenem tudi prve poskuse dialoga med zahodnimi silami in radikalnimi islamisti. Jupiter v Tehtnici, ki poskuša vedno doseči ravnovesje in harmonijo, bo poskušal vzpostaviti komunikacijo med sprtimi stranmi, medtem ko lahko nepredvidljivi in marsikdaj brezobzirni Uran prinese hitre dogovore, pa tudi hitre kršitve teh dogovorov. V omenjeno opozicijo je še vedno vpet Pluton, ki je v kvadratu z obema planetoma, Jupitrom in Uranom. Njegov vpliv sicer slabi, a bo s svojo potencialno destruktivnostjo še vedno močno vplival na perečo problematiko.

Poglobitve sporov na političnem parketu

Opozicija med Uranom in Jupitrom najverjetneje pomeni tudi začetek dolgotrajnih pogajanj med Evropsko unijo in Veliko Britanijo, ki bo očitno vse prej kot lahka naloga za vse vpletene. S pomočjo Saturna v Strelcu, ki tvori blagodejen trikotnik z Uranom, bo v napornem procesu ločitve, kot kaže, prevladal razum, seveda pa tudi preračunljivost obeh strani. Zdi se, da bo pomembno vlogo pri pogajanjih imela Francija, pozorno pa bo treba spremljati tudi dogajanje v Italiji, kjer se nakazuje nova gospodarska kriza, povezana z bančništvom.

Evropsko dogajanje, v katero je vpeta tudi Slovenija, se bo izkazalo za veliko manj črno-belo, kot se je morda zdelo do zdaj. Nezadovoljstvo v državah članicah bo še naprej vrelo, pojavile se bodo nove politične opozicije, ki bodo zahtevale svoj glas. Če ne prej, bo proti koncu leta svoje hotela povedati tudi Poljska, nova evropska velesila, ki lahko v prihodnjih letih vsaj poskuša postati prevladujoča sila v novih pogovorih glede prihodnosti EU.

Ne glede na to, kdo bo z novim letom postal novi predsednik ZDA, se bo spor med Turčijo in ZDA v naslednjem letu nadaljeval in poglobil. Turčija bo še naprej krepila svojo moč, njeni nepredvidljivi odnosi z Rusijo pa bodo pomembno vplivali na že tako pisano družbeno-politično sliko, ki se izrisuje na svetovnem zemljevidu.

Iskanje drugačnih rešitev

Veliko možnosti za konstruktivne rešitve in obvladovanje svetovnega kaosa prinaša tudi blagodejni aspekt med Saturnom v Strelcu in Uranom v Ovnu, katerega vpliv bo na vrhuncu že pred začetkom novega leta, in sicer 24. decembra 2016, pozneje pa 19. maja in 11. novembra. Saturn bo poskušal ukrotiti brezsramno in marsikdaj surovo uransko energijo, ki jo izkazujejo nove radikalne sile in čedalje močnejša evropska desnica, ne pozabimo pa, da je tudi Saturn zelo tradicionalen in se trudi vzpostaviti staro, že preverjeno stanje, ki je v luči čedalje bolj perečih dogodkov najverjetneje preveč zastarelo, da bi še lahko vzdržalo. Svet potrebuje nove družbene ureditve, nova razmerja sil in nove družbeno-gospodarske priložnosti, najbolj od vsega pa potrebuje sveže zamisli in odprtost za novosti. Astrološka slika kaže, da bodo populistične politične sile, ki obljubljajo vsaj delček teh novosti in vznikajo zaradi novih dramatičnih razmer v svetu, čedalje bolj krepile svoj vpliv, medtem ko bodo zastareli načini oblikovanja politične volje počasi klonili pod pritiskom volje ljudstva.

Slovenija: nova zavezništva in politične spletke

Slovenija se bo v luči dramatičnih svetovnih dogodkov držala bolj zase. V mednarodnem smislu bomo sicer poskušali izboljšati dialog in gospodarske vezi s tujino, v ospredju pa bodo še vedno begunci, ki vztrajno trkajo na naša vrata in prosijo za pomoč. Zbudila se bodo še večja patriotska čustva, posledica česar je lahko nastanek nove politične stranke ali strank. Vsekakor se bo več dogajalo v ozadju kot v ospredju; sklepala se bodo nova zavezništva, ki bodo na površje najbrž priplavala proti koncu leta in bodo pomembno vplivala na nadaljnji razvoj Slovenije. Najbrž bomo priča tudi novim političnim spletkam. Ne pozabimo, da bodo leta 2017 tudi nove predsedniške volitve, kjer se bo najbrž pojavil tudi kakšen nov ambiciozni obraz, ki želi narediti preboj na aktualno politično sceno.

Brez drame in strahu naprej

Dramatični svetovni dogodki bodo še vplivali na nas, sami pa se lahko odločimo, kako močno bodo vdirali v naša življenja. Pomembno je, da ostanemo zbrani in mirni ter ne podlegamo medijskim poročilom. Bolj se bomo izogibali novicam o dnevnem dogajanju po svetu, manj bomo v skrbeh glede prihodnosti. Posvetimo se raje vsakdanjemu življenju in svojim bližnjim, ne podlegajmo drami in negativnim čustvom ter se pogumno ozrimo v prihodnost. Kot rečeno, nam opozicija med Jupitrom in Uranom ter trikotnik in Uranom in Saturnom prinašata nove priložnosti, da razrešimo svoje težave in tegobe, s katerimi se najbrž že dalj časa spopadamo. Bodimo odločni in vztrajajmo pri spremembah, s katerimi si lahko izboljšamo življenje.

Omenjena opozicija bo najbolj aktivna v odnosih; kaže, da bo marsikdo med nami končno zbral pogum in naredil prve korake k neodvisnosti ali osvoboditvi iz spon nezdravega odnosa, ki ga imamo bodisi do samih sebe, s partnerjem, otroki, starši, šefom ali pa s kom drugim, ki nam greni življenje. Jupiter nam daje povsem konkretne možnosti za ločitev, selitev ali slovo od tistih, ki zavirajo naš psihični, intelektualni, duhovni in materialni napredek. Januar, februar in marec bodo odlični meseci, da si izborite svojo svobodo, pa tudi jesen in oktober bosta dobra meseca za večje uveljavljanje svoje volje in svojih želja.

Marta Pirnar Tittle

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja