1. LEKCIJA: Pazimo na svoja čustva (jeza, žalost, strah in skrbi)

Poglejmo si, kako določena čustva vplivajo na naše telo oz. na vsak organ v telesu.

7 lekcij, ki jih morate osvojiti to jesen 
Pričenjamo z našim izzivom. Pogledali bomo, katere lekcije bi bilo dobro osvojiti do konca tega leta, da bi zaživeli bolje.

1. LEKCIJA: Pazimo na svoja čustva

Naš prvi dan izziva začenjamo z zelo pomembnim in niti ne tako preprostim izzivom – dotaknili se bomo naših čustev.

Popolnoma se seveda verjetno nikoli ne bomo izognili spodaj omenjenim rušilnim čustvom, pa vendar je pomembno, da se jih, kolikor je to le mogoče, ozavestimo.

Zavedati se je predvsem potrebno, kako določena čustva vplivajo na naše telo oz. na vsak organ v telesu in posledično na naše zdravje. Ko bomo enkrat osvojili to znanje, se bomo bolj trudili, da negativna čustva ozavestimo, čim prej razgradimo in zamenjamo z lepšimi občutki.

Poglejmo si torej na kratko, kako določena čustva vplivajo na naše telo.

1. JEZA

Kadar smo jezni, pride do zastoja v delovanju jeter. Vsi poznamo izraz "Gre mi na jetra", ki izhaja prav iz zavedanja, da jeza vpliva na jetra. Tudi tradicionalna kitajska medicina uči o vplivu jeze, ki se useda na jetra. Občutek jeze onemogoča normalno delovanje jeter, ki čistijo našo kri. Če so jetra blokirana z jezo, je telo zastrupljeno.

2. ŽALOST

Žalost onemogoča normalno delovanje naših pljuč. Kako dihate, ko ste žalostni? Globoko in sproščeno? Nikakor! Dihate plitko in ste v krču. Žalost nas duši, onemogoča normalno dihanje. Prav tako pa vpliva na naše debelo črevo, zato imamo lahko zaradi žalosti težave s prebavo in smo zaprti. Posledica je, da se v telesu zadržujejo strupi, ki jih nismo izčistili ne z dihanjem ne z iztrebljanjem. Kri ne dobi dovolj kisika, v njej se zadržuje preveč ogljikovega dioksida, telo postane zakisano, preprečen je prenos pomembnih hranljivih snovi, lahko pa se zgodi tudi, da se nekatere celice prilagodijo delovanju brez kisika in lahko nastanejo rakave celice.

3. STRAH

Strah vpliva na ledvice in na naš mehur. Poznamo izjave kot so "zmrznil je od strahu", "pobledel je od strahu"… To se zgodi, ko se ledvice od strahu skrčijo in pride do zastoja v filtriranju in čiščenju krvi. Posledica je motnja cirkulacije, ki privede do ledenih rok in nog. Če strah traja dlje časa, so posledice nekoliko težje. Ledvice nadzorujejo tudi mišice vratu sečnega mehurja. Če so te mišice blokirane od strahu, pride do popuščanja in pomankljive kontrole mišice zapiralke in tako lahko uide seč brez nadzora. Od tod tudi izraz: "Polulal se je od strahu."

Na mehur prav tako vplivajo različni stresi, ki lahko privedejo do določene stopnje uhajanja urina oz. vnetja mehurja. Takrat je potrebno uporabiti zaščitne vložke ter seveda spremeniti način življenja, da ne bo tako stresen in poln strahov.

4. ZASKRBLJENOST

Ko govorimo o stresu, so tukaj še raznorazne skrbi, ki nas prav tako zastrupljajo. Zaskrbljenost primarno vpliva na prebavo - na želodec, vranico in trebušno slinavko. Večkrat lahko slišimo, da ima nekdo krče od skrbi. Ko smo zaskrbljeni, so prebavni organi v krču in ne morejo opravljati svoje naloge. Najbolj zdrava in kvalitetna hrana pa lahko postane strup, saj se nepravilno prebavlja, vre v prebavnem sistemu ter ostaja nakopičena v zakrčenih organih.

Našteli smo le nekaj čustev, ki vplivajo na naše telo, vendar bomo naredili veliko za svoje zdravje in počutje že, če se bomo v teh dneh zavestno osredotočali na ta štiri čustva. 

Spremenimo odziv

Vse lepo in prav, vendar, ko nas popadejo strah, jeza, žalost in skrbi, si običajno ne moremo pomagati, kajne? Čustva so lahko zelo močna in trdovratna. Včasih se zdi, da nimamo moči, da bi jih nadvladali in umirili. Potrebno se je zavedati, da se na situacije odzivamo po nekem programu, ki ga nosimo v sebi, in katerega smo vajeni že celo življenje. Naši možgani se odzivajo tako, kot so se v preteklosti naučili. Morda smo vzorec čustvovanja prejeli že v otroštvu oz. od staršev. Potrebno je torej v celoti spremeniti ta “program” in pričeti ustvarjati novega, boljšega, lepšega… To seveda ni preprosto. Prvi korak je ta, da se v polnosti zavemo, da smo resnično sami odgovorni za svoje odzive, za svoje misli in čustva. Nihče drug na more misliti ali čutiti namesto nas. Ustvarite torej nove načine odzivanja. Naredite nekaj drugače, kot bi naredili sicer "po starem". Ko vas določena situacija vrže iz tira ali pahne v jezo ali stres, stopite korak nazaj ter nekajkrat globoko vdihinite in izdihnite ter premislite o svojem odzivanju. Vzamite si nekaj časa. Kako bi se lahko odzvali bolj mirno in bolj ljubeznivo? Na začetku je potrebno v to vložiti kar nekaj truda in vztrajnosti, vendar je vredno.

Ni vedno lahko, pa vendar je vedno mogoče.

Pogumno in srečno.

Vir: udruga-bas.hr/savjetnikuspjeha.com

Se nam želite pridružiti pri jesenskem izzivu? Še vedno se lahko prijavite tukaj.