Znamenja bližajoče se smrti in stopnje umiranja

Smrt je močna sila, ista sila, ki ustvarja življenja, ki sili vse živo, da živi, se razvija in se razmnožuje. Je totalna sila, ki nosi v sebi razsvetljenje in presega umsko raumevanje. Smrt se naznani že veliko preden se zgodi fizična smrt. Umetnost je ta znamenja prepoznati in jih sprejeti. Proces umiranja je postopen in sestavljen iz več faz razkrajanja povezave s tem življenjem in tem telesom

Ob smrti je pomembno, da ohranjamo um spokojen in zlit z vsem. (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2013

Znamenja smrti

Da bi lahko umirajočemu nudili optimalno podporo pri nalogi, ki ga čaka, moramo podrobno poznati proces in lastnosti umiranja in smrti, da lahko umirajočemu na vsaki stopnji nudimo ustrezno podporo. Tibetanski budizem uči, da se ta podpora ne konča ob klinični smrti človeka. Njegova zavest še približno 3 dni ostane v telesu in zato se ga v tem času ne dotika ali premika, saj s tem motimo doživljanje vmesnega stanja. Prav tako se v prostoru, kjer leži truplo ne govori, tja naj ne bi vstopali ljudje, ki jih prevzema žalost in jok – ta občutja bodo umirajočega motila pri njegovem prehodu in prinesla mogoč slabši izid njegovega vmesnega stanja.

Proces umiranja se lahko začne že leta pred samo smrtjo – izrazi se kot napoved smrti. Napoved smrti je lahko manifestira v sanjah, v spremembi vedenja, telesnih spremembah, nenavadnih duhovnih izkušnjah. Znamenja smrti lahko nakazujejo naravno smrt – konec izpolnjenega življenja ali prezgodnjo smrt, ki je posledica negativne karme – v tem primeru lahko človek, če se zave znamenj smrti, vpliva na izid tako, da ozavesti negativno karmo ter ukrepa – Tibetanci so za podaljšanje življenja izpuščali živali, ki so bile namenjene zakolu, darovali revnim in na drugačne načine ohranjali in vzpodbujali življenje.

Kadar znamenja govorijo o koncu življenja kot izpolnjenem krogu, se človek, če prepozna ta znamenja in jih sprejme, lahko začne pripravljati na smrt. To vsebuje zaključevanje in razreševanje zadev, ki se tičejo tega življenja in duhovno pripravo na smrt – poglobljeno doživljanje resničnega pomena smrti in priprava na optimalno spopadanje z vmesnim stanjem.

Neposredna znamenja smrti so fiziološke, duševne in duhovne spremembe, ki se zgodijo v umirajočem tik pred smrtjo in ki jih lahko spremljevalec prepozna ter nudi umirajočemu ustrezno podoro, ki jo zahteva posamezno stanje.

Ta znamenja nakazujejo začetek ločevanja zavesti od telesa in se manifestirajo v štirih korakih.

Po tibetanskem izročilu se v telesu razgradi 4 zemeljskih elementov, s čimer se razgradijo štirje aspekti zemeljskega bivanja.

Prvi se razgradi element zemlje. Prinese razkrajanje zavesti oči – vida in občutka trdnosti. Zunanja znamenja te stopnje so šibenje telesa, skrčenje udov, oči se zaprejo. Notranja znamenja, ki jih doživlja umirajoči, so pojav prividov in občutka, da velika gora pritiska nanj.

Ko se razgradi element zemlje, se prične razgrajati element vode. Znamenje te stopnje je nesposobnost umirajočega nadzorovati telesne tekočine. Pomeni razgradnjo zavesti sluha in občutenja. Zunanja znamenja so, da se telesne tekočine izsušijo. Notranja izkušnja umirajočega je videnje dima.

Ko se razgradi element vode, se prične razgrajati element ognja. Na tej stopnji se popolnoma izsušijo usta in jezik. Pomeni razgradnjo zavesti vonja in sposobnosti zaznavanja/percepcije. Zunanja znamenja te stopnje so zavračanje pijače in hrane, umirajoči pozablja imena prisotnih, ne ve več, kaj se dogaja okrog njega. Notranje doživljanje umirajočega je videnje ognja ali isker in dima.

Ko se razgradi element ognja, se prične razgrajati element zraka. Dihanje je vse težje. Pomeni razgradnjo zavesti okusa in delovanja intelekta. Zunanja znamenja te stopnje so odebelitev in skrajšanje jezika, um pa postane razrvan, popolnoma nezaveden zunanjega sveta. Nato se um popolnoma razgradi in umirajoči preneha dihati.

Kot vidimo pomeni razgradnja zemeljskih elementov postopno odmikanje od resničnosti tega sveta. Umirajoči bolj in bolj zgublja stik in povezavo s tem življenjem in se premika globlje vase – v svojo duhovno naravo. Če umirajoči doživlja ta proces kot biti bolj in bolj resničen, je proces umiranja lažji in njegov izid je pozitivnejši. Če pa umirajoči doživlja razgradnjo elementov kot razgradnjo sebe, kot izgubo, izginjanje sebe (kar je predispozicija vsakega povprečnega človeka sodobnega sveta, saj je smrt v splošnem razumljena kot propad in izginjanje), bo umiranje zanj izredno travmatična izkušnja, ki bo imela velikanske posledice na njegovo doživljanje vmesnega stanja – le-to bo bolj razrvano, intenzivno, kaotično, z manj možnosti izbire in vplivanja.

Sedaj vidimo, kako pomembno je, da umirajočega med procesom ločevanja od tega življenja ne motimo s spominjanjem na to življenje, z omenjanjem njegove razgrajujoče se identitete – bodisi dobesedno, bodisi z žalostjo in jokom. Pomembno je, da proces, ki navzven zares izgleda kot razpadanje in izgubljanje prisebnosti, razumemo kot naraven proces ločevanja zavesti od telesa, menjava obleke, preporod v novo stanje. Če umirajočega vidimo tako, dostojanjstvenega, mu izredno pomagamo na njegovi poti. Če vidimo njegovo navidezno ranljivost kot izraz njegove veličine in prave narave, ga opremimo z obilico blagoslovov na poti, ki ga čaka.

Po smrti

Po končanem procesu smrti – ločitve zavesti od telesa – sledi 49-dnevno obdobje vmesnega stanja. V tem času lahko pomagamo umirajočemu z dobrimi mislimi podpore in duhovnim vodstvom – bodrimo ga lahko, kako naj se spopada z vmesnim stanjem ter mu z mislimi pošiljamo duhovne nauke o naravi in pomenu vmesnega stanja. Pomembno je, da v tem času ohranjamo pozitivno naravnanost, notranjo moč, visoko zavedanje. Če se predajamo žalosti, obupu in joku, mrtvega le motimo pri njegovem prehodu in povzročimo slabši izid njegovega vmesnega stanja.

Ana Drevenšek, za pogreb-ni-tabu.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri