Zgodba: Duhovnost je potrebno tudi živeti - Duhovnost - Sensa.si

Zgodba: Duhovnost je potrebno tudi živeti

Pravijo, da imajo v duhovnosti besede samo 2% pomembnosti, vse ostalo je v izkustvu. 

Zgodba: Duhovnost je potrebno tudi živeti (foto: profimedia) profimedia
13. 2. 2017

Kako torej od intelektualnega znanja priti na drugo stran in znanje tudi izkusiti in ga živeti? To je izziv današnje duhovnosti. 

Most predstavlja "duhovno prakso", ki je ključ za doživljanje in uresničevanje znanja. Ta praksa je kamen spotikanja tudi pri zelo "inteligentnih" ljudeh, ki veliko berejo, poslušajo, se izobražujejo... Skratka imajo veliko teoretičnega znanja. Na koncu pa je pomembo le to, kaj v resnici živimo in počnemo. 

To lahko razumemo v zgodbi o učencu in čolnarju.

Reven čolnar je v svojem čolnu peljal zelo učenega gospoda. Večji del vožnje sta se pogovarjala in učenjak je naštel nekaj svetih tekstov in vprašal čolnarja, ali jih je prebral. Ko mu je odgovoril, da ni, je učenjak dejal: "Zapravili ste pol svojega življenja." 

Čoln je začel puščati in voda ga je začela potapljati. Ko je čolnar videl, kaj se dogaja, je vprašal učenjaka: "Gospod, ali znate plavati?"

Učenjak mu je odgovoril: "Prebral sem nekaj knjig o plavanju in imam ogromno informacij o tem, ampak plavati pa ne znam."

Čolnar mu je odgovoril: "Potem ste zapravili vaše življenje. Čoln bo potonil."

Učenjaku tako teoretsko znanje ni prineslo nobene koristi. Podobno je v življenju, če želimo uspešno plavati v oceanu življenja, doseči srečo, je potrebna tudi praksa. Resnično živeti tisto, kar vemo v teoriji in ne zgolj nabiranje informacij.

Vir: atma.hr

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri