Zatrta svetost spolnosti – zatrta ženska duhovnost

Ženska duhovna pot se začne s spolnostjo – z odpovedjo sramu, krivdi, razcepljenosti. S spoznanjem kreativne sile v sebi. Kakšna je zgodba o ženski duhovnosti? Od antičnih zemeljskih kultov, mimo preganjanja čarovnic, do sodobne oživitve Tantrične modrosti.

Moški Buddha ima svojo žensko polovico, partnerico, ki ga duhovno dopolnjuje. Yin in yang, narava vesolja. (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2013

Casilda Rodrigaňez Bustos, priznana španska pisateljica ter aktivistka za obnovitev prvobitnega smisla materinstva in seksualnosti, je odkrila, da poslikave meduzinih in hobotničinih lovk na antičnih glinenih posodah različnih antičnih ljudstev v resnici ne pomenijo dobesedno hobotnic in meduz, temveč globinski ženski orgazem, pri katerem začne vibrirati maternica. Maternično valovanje med orgazmom spominja na valovanje lovk meduz, hobotnic in na splošno na gibanje življenja v morju in tako so lovke postale simbol za ta globinski orgazem. V časih, ko so nastale te posode, je bila družba matriarhalna in ženski globinski orgazem je simboliziral kreativno silo življenja, središče vesolja, življenjska smernica.

Vendar danes, ugotavlja Casilda, le malo, zelo malo žensk resnično izkusi takšen orgazem, kot so ga prikazovale posode iz antičnih časov. V današnjem času je ženski orgazem, če ga ženska sploh izkusi, povsem površinski, omejen le na površinsko živčevje spolnega središča. Ženske ne občutijo več orgazma, ki sega vse v maternico, ki povzroči, da začne maternica vibrirati in valoviti ter se tako pretvori v središče vesolja, ki žarči navzven. Od maternice vibriranje postopoma preplavi vse telo in ženska nekaj časa drhti, duševno in fizično povsem prenovljena.

Meduzine lovke na glineni posodi simbolizirajo magičen globinski orgazem.
Meduzine lovke na glineni posodi simbolizirajo magični globinski orgazem.

Zakaj ženske ne izkušajo takšne seksualnosti?

Zakaj ženske ne morejo izkusiti stanja biti središče vesolja, ki žarči svojo energijo na vse stvarstvo?

Enega izmed razlogov izpostavi Osho, sodobni glasnik resnične Tantrične miselnosti. Ljudje smo razcepljeni, celo shizofreni, nevrotični. Takšni smo zato, ker je bila naša prava narava v otroštvu obrnjena v nasprotno smer in naučili smo se, da tlačimo vse, kar je v nas avtentičnega, da se pokorimo družbenim normam, pa tudi zato, ker edino na tak način dobimo pogojeno starševsko ljubezen. Otrok, ki je v celoti čuteče in ne razmišljujoče bitje, je v svoji naravi zavračan, izboljševan, modeliran, da postane »civiliziran« in »spodoben« ter tako vreden ljubezni staršev, ki mu ljubezni iz strahu pred družbo, niso sposobni dati, kadar je naraven in spontan.

Obstaja pa tudi širši razlog. Gunnar Heinsohn in Otto Steiger (nemška ekonomista iz osemdesetih) v svoji knjigi Uničenje modrih žensk podajata razlago za zatrtje spolnosti. V svoji knjigi obravnavata resnične razloge za preganjanje čarovnic od zgodnjega novega veka dalje – odkrivata, da so bile umorjene čarovnice tako imenovane modre ženske, zdravilke in babice, ki so bile osrednja osebnost vaškega življenja in so skrbele za zdravje in duševno blagostanje vaščanov. Del njihovega znanja je bilo nadzorovanje rojstev – veščina zaščite pred zanositvijo in splava, v skrajnem primeru pa tudi uboja otroka, ki je v tistem času prav tako veljal za del nadzorovanja populacije, kot je še v času angleške okupacije v Indiji, dokler niso Angleži infanticida odpravili.

V času Modrih žensk, ki ima veliko potez antičnega matriarhata – veliko bolj se je namreč spoštovalo vse Žensko – so imeli ljudje malo otrok, povprečno 2 in le-te so skrbno načrtovali (otroci so bili zaželjeni in načrtovani). Otroke so imeli le, če so jih lahko tudi materialno in v drugih pogledih preskrbeli. Merilo za ustvarjanje družine je bila torej odgovornost do svetosti življenja otrok.

Ob razpadu starega gospodarstva, ki je temeljilo na malih, samozadostnih družinskih gospodarstvih, in pojavu fevdalizma, pa so oblasti odkrile, da je ljudi premalo, da bi lahko delali na njihovih veleposestvih (da njim ne bi bilo treba) ter plačevali dovolj velike davke, da bi bilo njim ugodno. V razmišljanjih, kako prebivalstvo povečati, so se odločili, da bodo to storili z izkoreninjenjem zaščite proti nosečnosti ter na splošno sistema nadzorovanja rojstev. Tako so začele goreti modre ženske, nosilke modrosti o odgovornosti in ravnovesju.

Gibanje preganjanja čarovnic so ideološko podkrepili ter celo ustvarili ustanove in poklice preganjalcev čarovnic. Nova ideologija je bila, da je vsako življenje sveto, dano od Boga in da je greh končati ga ali se izogibati njegovemu stvarjenju. Prav tako je bila ideološko vzpostavljena grešnost spolnosti – spolnost naj služi le razmnoževanju in naj nima več drugačnih namenov (na primer Tantričnega). V tem času se je oblikoval občutek krivde, sramu, razcepljenosti, samoobtoževanja v ljudeh in še posebej v ženskah, ki so dosti bolj dovzetne za čustveno manipulacijo.

se nadaljuje . . .

V nadaljevanju preberite, kako lahko izgubljeno sveto ženskost in njeno modrost ponovno odkrijemo v sodobnem času.

napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri