Tempeljska spolnost - prastari obredi, v katerih se zgodi srečanje božanskega in materije

Tempeljska spolnost - prastari obredi, v katerih se zgodi srečanje božanskega in materije, svečenice postanejo utelešenje Velike Boginje in njihovi ljubimci, duhovni mojstri, sprejemajo njene blagoslove nadzora materije in duhovne moči.

Svečenice boginje Izis v Egiptu so bile prav tako mediji za njeno božansko žensko energijo, ki je pomagala moškim mojstrskim dušam, da so lahko uresničili svoje poslanstvo na Zemlji.  (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2019

O egipčanskih, mezopotamskih in indijsko-tibetanskih svetih izročilih ...,

Že v četrtem tisočletju pred našim štetjem je bil ritual svetega spolnega odnosa med kraljem in boginjo Ishtar oziroma Inanno vsakoletni običaj, ki je prinašal preplavljenje ljudi in zemlje s sveto plodno energijo. Boginja Ishtar je prevzela telo svečenice, ki si jo je izbrala, medtem ko je bila ta v transu in svečenica je izginila ter postala uteleženje boginje same. Biti utelešenje Boginje je bila velika čast. Pomenila je biti kanal za božansko žensko energijo, ki je razsvetlila Zemljo s svojo modrostjo o plodnosti, transformaciji in brezpogojni ljubezni. Svečenice, katerih duhovno urjenje v templjih-samostanih je bilo postati kanal za Veliko Boginjo, so se imenovale hierodule ali v hebrejščini qedeshe - posvečene ženske. 

Ritual spolnega odnosa je postal znan kot "sveti zakon", sveta združitev moške in ženske energije, dveh komplementarnih božanskih energij, ki ob združitvi odpreta Duhu vrata v svet materije. 

Kralj je med ritualom postal Inannin par in v sveti spolni združitvi z njo, je dobil od nje dar moči plodnosti, kreativne energije in duhovne moči. 

V določeni meri je v združitvi z njo postal božanski - kar pomeni, da se je srečal s svojo pravo duhovno bitjo. V starih tradicijah se je namreč verjelo, da moški brez ženske ne more spoznati boga - kar v širšem smislu pomeni, da boga lahko spoznamo le, ko spoznamo žensko energijo, Boginjo, njeno naravo, njene lastnosti, njen način delovanja in manifestacije.

Svečenice boginje Izis v Egiptu so bile prav tako mediji za njeno božansko žensko energijo, ki je pomagala moškim mojstrskim dušam, da so lahko uresničili svoje poslanstvo na Zemlji.

V tantričnem budizmu predstavlja yab-yum moško božanstvo ali utelešenega Buddho, ki je v spolni združitvi s svojo družico - božansko drugo polovico. Padmasambhava, ustanovitelj tibetanskega budizma, je bil v tantrični združitviji s svojo duhovno družico Yeshe Tsogyal. V aktu spolnih tantričnih praks z njo je doživel razsvetljenje, pomagala pa mu je tudi utemeljiti tibetanski budizem ter ustanoviti budistično institucijo. Yab-yum simbolno tudi pomeni združitev moškega - sočutja in veščine ter ženske - uvida, modrosti. 

Simbolizem združitve spolne polarnosti je središčni nauk budizma, še posebej tibetanskega budizma. Združitev dveh energij božanskega doživi tisti, ki se uri v teh duhovnih tehnikah kot notranja izkušnja v svojem telesu. 

Maithuna je spolni odnos med žensko med moškim, ki simbolizira zrelo očiščenje - niti duh niti materija sama po sebi nista učinkovita, vendar ko se združita in delujeta v harmoniji, prineseta duhovne darove. Prav zato je maithuna učinkovita le, kadar je posvečena. Stara besedila poudarjajo, da je maithuna grešna in škodljiva, če se ne zgodi duhovna transformacija. Tudi kitajski daoisti poudarjajo, da ritualna spolnost ni učinkovita ali je celo škodljiva, če ni posvečena - če nista udeleženca prestopila v ritualno stanje zavesti globokega čaščenja in spoštovanja ter vizije božanskega. 
Tako par v maithuni postane božanski - dve božanstvi v kozmično harmoniji - Shiva in Shakti. 

Sveti zakon ali sveta spolnost je lahko torej oblika čaščenja božanskega. Paru podari globlji uvid v sestavo univerzuma, v njegovo naravo, njegovo delovanje. Pomeni lahko globoko duhovno združitev in transcedentalno izkušnjo - vendar le, ko se par nauči zaznavati in častiti božansko v drugem, v sebi in v vsem kar je. Dokler se ne doseže stanja neprestane posvečenosti, lahko človekova omejenosti in sebičnost umaže spolnost.

preberite še:

Zatrta spolnost - zatrta ženska duhovnost

in

Spolnost kot ključ do ženske duhovnosti

napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri