Ne le nabiranje informacij, duhovnost je potrebno tudi živeti

Pravijo, da imajo v duhovnosti besede samo 2% pomembnosti, vse ostalo je v izkustvu. 

Ne le nabiranje informacij, duhovnost je potrebno tudi živeti (foto: profimedia) profimedia
17. 1. 2019

Kako torej od informacij priti do znanja, ga izkusiti in predvsem, kako ga živeti? To je izziv današnje duhovnosti. 

"Duhovno praksa" je ključ za doživljanje in uresničevanje znanja. Ta praksa je lahko trn v peti tudi pri zelo "inteligentnih" ljudeh, ki veliko berejo, poslušajo, se izobražujejo... Skratka imajo veliko teoretičnega znanja. So prava zakladnica modrosti, preberejo večino knjig, se udeležujejo predavanj in delavnic. A na koncu  je pomembno le to, kako v resnici živimo; kaj počnemo, kako komuniciramo, kako čustvujemo... Kakšne spremembe vpeljemo v svoje življenje.

Velikokrat tudi v duhovnih krogih naletimo na ljudi, ki vedo veliko, poznajo učenja mnogih duhovnih učiteljev, a so lahko kljub temu veliko manj iskreni in bolj zaprti kot morda nekdo, ki se ne ukvarja z duhovnostjo. 

To težavo lepo prikaže zgodba o učencu in čolnarju.

Reven čolnar je v svojem čolnu peljal zelo učenega gospoda. Večji del vožnje sta se pogovarjala in učenjak je naštel nekaj svetih tekstov in vprašal čolnarja, ali jih je prebral. Ko mu je odgovoril, da ni, je učenjak dejal: "Zapravili ste pol svojega življenja." 

Čoln je začel puščati in voda ga je začela potapljati. Ko je čolnar videl, kaj se dogaja, je vprašal učenjaka: "Gospod, ali znate plavati?"

Učenjak mu je odgovoril: "Prebral sem nekaj knjig o plavanju in imam ogromno informacij o tem, ampak plavati pa ne znam."

Čolnar mu je odgovoril: "Potem ste zapravili vaše življenje. Čoln bo potonil."

Učenjaku tako teoretsko znanje ni prineslo nobene koristi. Podobno je v življenju, če želimo uspešno plavati v oceanu življenja, doseči srečo, je potrebna tudi praksa, ne le nabiranje informacij. Resnično živeti torej tisto, kar morda vemo v teoriji ali govorimo v besedah.

Vir: atma.hr

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri