"Jaz sem boljši, ker sem duhoven"

Dr. Mariana Caplan, kulturna antropologinja, psihologinja-svetovalka in strokovnjakinja za sodobno duhovnost je svoje življenje posvetila raziskovanju fenomena sodobne duhovnosti. O tej temi je napisala več knjig, vse pa se ukvarjajo z vprašanjem razsodnosti v duhovnosti. Svoja dognanja je strnila v seznam "10 duhovno prenosljivih bolezni", ki označujejo pasti sodobne duhovnosti. 

"Jaz sem boljši, ker sem duhoven" (foto: profimedia) profimedia
26. 1. 2018

Pasti sodobne duhovnosti

Medtem ko vsekakor podpira duhovno delo na sebi in duhovni trud, opozarja na pasti novodobne duhovnosti, ki jih je podrobno razdelala v svojih knjigah Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path (Široko odprte oči: Gojenje razsodnosti na duhovni poti), Halfway Up the Mountain: The Error of Premature Claims to Enlightenment (Na pol poti do vrha gore: napaka prezgodnje trditve o razsvetljenju) in The Guru Question: The Perils and Rewards of Choosing a Spiritual Teacher (Vprašanje guruja: nevarnosti in nagrade izbire duhovnega učitelja). Naslovi povedo vse!

Dr. Mariana Caplan pravi:

"Zadnjih 15 let svojega življenja raziskujem o gojenju razsodnosti na duhovni poti na vseh spolzkih področjih: moč, seks, razsvetljenje, guruji, škandali, psihologija in nevroza; prav tako pa tudi prizadevne, vendar zmedene in nezavedne motivacije na poti. 
Pred nekaj leti sem poleti živela in delala v Južni Afriki. Po prihodu sem bila takoj soočena s treznitveno resničnostjo, da se nahajam v državi, ki ima najvišjo raven umorov na svetu, kjer je posilstvo pogosto in kjer je skoraj polovica populacije okužena z virusom HIV - moški in ženske, hetero- in homoseksualci. 
Ko sem spoznala na stotine duhovnih učiteljev in tisoče duhovnih praktikantov skozi svoje delo in potovanja, sem bila pretresena ob spoznanju, kako duhovni pogledi, perspektive in izkušnje postanejo podobno "okuženi" s "konceptualnimi onesnaževalci" - ustvarjanje zmedenega in nezrelega odnosa do kompleksnih duhovnih načel se zdi enako nevidno in zahrbtno kot spolno prenosljive bolezni."

Tu je "10 duhovno prenosljivih bolezni", kot jih vidi dr. Mariana Caplan:

10 duhovno prenosljivih bolezni

1. Instant duhovnost  

Pomešajte duhovnost s kulturo, ki proslavlja hitrost, večopravilnost in instantno zadovoljitev in rezultat je instant duhovnost. Instant duhovnost je produkt pogoste in razumljive fantazije, da je lahko olajšanje od trpljenja človeškega bivanja lahko hitro in lahko. Vendar je ena stvar jasna: duhovna transformacija ne more biti dosežena "na hitro". 

2. Umetna duhovnost

Umetna duhovnost je nagnjenost h govoru, oblačenju in vedenju, za katere si predstavljamo, da so značilni za duhovno osebo. Je neke vrste oponašanje duhovnosti, ki posnema duhovno spoznanje na način, kot blago z leopardjim vzorcem oponaša kožo leoparda.  

3. Zmedeni motivi

Čeprav je naša želja po rasti iskrena in čista, postane pogosto pomešana z nižjimi motivi, kot na primer potrebo po biti ljubljen, potrebo po pripadnosti, zapolnitvi notranje praznine, prepričanjem, da bo duhovna pot odstranila trpljenje, potrebo, da smo nekaj posebnega, da smo boljši, da smo "tisti pravi"

4. Identifikacija z duhovno izkušnjo

Pri tej bolezni se ego identificira z duhovno izkušnjo in si jo prilasti; verjeti začnemo, da utelešamo uvide, ki so se pojavili v nas v določenem trenutku. V večini primerov ne traja večno, čeprav lahko ta identifikacija zdrži daljša časovna obdobja pri tistih, ki verjamejo, da so razsvetljeni in/ali delujejo kot duhovni učitelji

5. Poduhovljeni ego

Ta bolezen se zgodi, ko postane sama struktura ego-osebnosti globoko vpeta v koncepte in ideje. Rezultat je egoistična struktura, ki je "neprebojna". Ko postane ego poduhovljen, smo neranljivi za pomoč, nove vnose ali konstruktivne odzive drugih. Postanemo nepropustna človeška bitja in omejeni v svoji duhovni rasti, vse v imenu duhovnosti. 

6. Masovna produkcija duhovnih učiteljev

Obstaja veliko število trendovskih duhovnih tradicij, ki proizvajajo ljudi, ki zase verjamejo, da so na ravni duhovnega razsvetljenja ali mojstrstva, ki pa je daleč onkraj njihovega resničnega stanja.Ta bolezen deluje kot duhovni transportni trak: obdaj se s tem sijem, pridobi to spoznanje in - bum! - si razsvetljen/a in pripravljen/a, da tudi druge razsvetljuješ na podoben način. Težava ni v tem, da ti učitelji učijo, temveč, da se predstavljajo kot duhovni mojstri

7. Duhovni ponos

Duhovni ponos se pojavi, ko praktikant, skozi leta trdega truda, dejansko doseže neko raven modrosti in jo uporabi, da bi opravičil svojo zaprtost za nadaljne izkušnje. Občutek duhovne superiornosti je še en simptom te duhovno prenosljive bolezni. Manifestira se kot subtilen občutek "Jaz sem boljši/a, modrejši/a in nad drugimi, ker sem duhoven/a." 

8. Skupinski um

Opisan tudi kot skupinsko mišljenje, kultska miselnost ali bolezen ašrama, je skupinski um zahrbten virus, ki vsebuje mnoge elemente tradicionalne so-odvisnosti. Duhovna skupina ustvari subtilne in nezavedne dogovore glede pravilnih načinov mišljenja, govora, oblačenja in vedenja. Posamezniki in skupine okuženi s "skupinskim umom" zavračajo posameznike, pristope in okoliščine, ki niso v skladu z nenapisanimi pravili skupine. 

9. Kompleks izbranega ljudstva

Kompleks izbranega ljudstva ni omejen le na Jude. To je prepričanje, da je "naša skupina bolj duhovno razvita, močnejša in bolj razsvetljena in, preprosto rečeno, boljša kot vse druge skupine." Obstaja pomembno razlikovanje med priznanjem, da je nekdo našel pravo pot, učitelja ali skupnost zase in odkritjem "Pravega"

10. Smrtonosen virus "Prispel sem."

Ta bolezen je tako močna, da je lahko smrtonosna za duhovno evolucijo. To je prepričanje "Prispel sem" na končni cilj duhovne poti. Naš duhovni napredek se konča na točki, kjer to prepričanje postane izkristalizirano v naših psihah, saj se v trenutku, ko začnemo verjeti vanj, nadaljna rast ustavi

Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri