Razstava gregorjevih hišk v Peku

Gregorjevo je čas, ko se 'ptički ženijo', ko praznujemo pomlad, luč in svetlobo. V zvezi s tem praznovanjem se je ponekod na Slovenskem ohranil spomin na zanimive običaje.

12. 3. 2012

V Tržiču Gregorjevo praznujejo s tradicionalno prireditvijo 'Vuč v vodo'.

Ko dan postane daljši in tržiško kotlino s polno močjo oblije svetloba, tržičani spustijo v Tržiško Bistrico gregorjeve hiške. S tem ohranjajo tradicijo svojih prednikov – tržiških obrtnikov, ki so v starih časih, naveličani dela ob slabi luči, po dolgih mesecih zime in ustvarjanja v domačih delavnicah, na Gregorjevo simbolično vrgli 'vuč u vodo'.

Gregorjeve hiške danes ročno izdelujejo otroci tržiščih šol in vrtcev ter jih, na predvečer gregorjevega, osvetljene spustijo po Tržiški Bistrici. Nekatere spustijo v vodo, najlepše pa postavijo na ogled na tradicionalnih razstavah.

Razstavo gregorjevih hišk - del malih tržiških ustvarjalcev - si lahko do konca marca 2012 ogledate v Pekovi tovarniški prodajalni, ki so jo septembra lansko leto odprli v matični stavbi Peka v Tržiču.

Tovarniška prodajalna Peko je za vas odprta vsak delovni dan, od 8. do 20. ure, ter ob sobotah, od 8. do 13. ure.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri