Kaj nas učijo oslički

Vas zanima, kako nam modrost osličkov pomaga spet vzpostaviti izgubljeni stik z naravo?

Kaj nas učijo oslički (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2018

Kaj nas učijo oslički oz. Osličkova modrost za sodobni čas

Odtujeni od naravnega sveta smo oglušeli za zgodbe narave, hkrati tudi za zgodbe svoje divje duše, ki čaka, da spet posedimo ob notranjem ognjišču in prisluhnemo ter povemo svojo zgodbo.

Izgubljeni stik z naravo čutimo na vseh ravneh, tako na telesni, kot čustveni in duhovni. Oslabljen imunski sistem in bleda lica ter utrujenost na eni ravni, na drugi, globlji, pa večni občutek ločenosti in neizmernega hlepenja po več.

Ujeti v svoj svet smo pozabili, da je narava živa, z vrzeljo, ki je nastala med nami, smo oglušeli tudi za njene zgodbe in pesmi.

Da bi se spet počutili cele, je nujno, da spet vzpostavimo stik z naravnim svetom. Kako? Zgolj čas preživet v naravi ni dovolj. Potrebna je globlja, celo čustvena vez, ki jo spletemo z naravo. Le to nas spet pripoji v celoto živo utripajoče matrice življenja. Narava je tam, zdaj grem na sprehod, ne zadostuje. Čutenje, da sem del nje, da moje srce utripa skupaj z njenim ritmom, je tisto kar potrebujemo, da bi se počutili celostni in srečni. 

Kaj ima s tem modrost osličkov, se povprašate? Veliko. 

Oslički nam prinašajo pozabljeno modrost pripovedovanja zgodb. Mojstri pravljičarji so, oslički. Izdajajo jih velika ušesa, ki slišijo premnoge zgodbe in pogled, poln modrosti. Če jim pogledate v oči, boste v globini njihovega pogleda videli vesolje zgodb, ki se blešči kot na milijone drobnih zvezd.

Preden se pripovedovalec posveti v svoj poklic, se mora naučiti poslušanja. To je za pravljičarja še bolj pomembno kot njegove spretnosti pripovedovanja. Modrost globokega poslušanja je tista, ki nam na igriv in spontan način pomaga spet stopiti bližje naravnemu svetu in prisluhniti. Oslički nas učijo miru, ki ga potrebujemo, da postanemo in prisluhnemo. Obenem pa mehkobe in igrivosti, ki jo potrebujemo, da se predamo toku domišljije, ki nas na koncu poveže s samimi seboj in naravo okrog nas.

Osličkovi zgodbi, oziroma skrivnost o osličkovih ušesih, bodo otroci lahko prisluhnili to soboto 19.5. ob 11h, v centru Terra Anima Radomlje. Na praznovanju osličkovega rojstnega dne se bodo otroci naučili tudi razigranega in spontanega pripovedovanja zgodb ter se seveda družili z osličkom Bardom, ki bo praznoval svoj 6. rojstni dan. Presenečenje čaka tudi starše. Več na strani društva Terra Anima, ki z različnimi dejavnostmi pomaga spet vzpostavljati izgubljeni stik z naravo in ponuja tudi Osličkove Igrarije, program stika z osličkom za najmlajše.

Kaj pa je tisto kar lahko naredite že danes, zase, za svojega otroka znotraj in kasneje morda skupaj s svojimi malčki?

Pojdite na sprehod, upočasnite svoj korak in se z vsakim izdihom nežno pripnite na tla pod seboj.

Ustavite se in opazujte kaj pritegne vašo pozornost. Prisluhnite, kaj slišite? Če je to šelestenje mladih bukovih listov, se vprašajte, kaj se dogaja, o čem govori. In potem prisluhnite odzivu znotraj. To je vaša domišljija, ki se odziva na naravni svet in spleta komunikacijo z njim.

“Bukev si suši lase po jutranji prhi.” Morda. In to je začetek zgodbe. Pustite domišljiji prosto pot, da jo spelje dalje. Zapišite si jo, v njej je modrost za vas. Zakaj narava je živo ogledalo. Ko se ji odpremo, govori z nami in nam ponuja ogledalo za rast in razvoj.

Veliko igrivih in ustvarjalnih doživetij v gozdu vam želim!

Terra Anima vas vabi na dva prav posebna dogodka:

Osličkova sobota in čebelčina nedelja

V soboto osliček Bard praznuje 6. rojstni dan - vabljeni ob 11-ih. Otroci bodo na seniku poslušali pravljico in se naučili razigranega in spontanega pripovedovanja zgodb. Seveda se bomo tudi družili z osličkom. Presenečenje čaka tudi starše. Prispevek za otroke je 3€.

V nedeljo, 20. maja se v Terra Animi pridružujemo praznovanju 1. svetovnega dneva čebel - po naše, seveda. Vabljeni od 13. ure dalje... 

13.00 - Umetniška delavnica poslikave majic: Let me Bee

16.00 - Čas za zgodbo in še kakšno skrivnost

17.00 - Meditacija za čebele


Toplo vabljeni!

Terra Anima (Duša Zemlje) je košček sveta v Radomljah, ki so ga ustvarile ženske roke. Z društvom za globoko ekologijo vas vabimo v globlje plati naše povezanosti z naravnim svetom. S Centrom Kiron pa raziskujemo alternativne oblike dela s konji. 
www.terraanima.si   &   www.centerkiron.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri